Ministrul Sănătăţii: Valul 4 al pandemiei va fi al nevaccinaţilor

Ministrul Sănătăţii: Valul 4 al pandemiei va fi al nevaccinaţilor

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, spune că valul patru al pandemiei de COVID-19 va fi unul al persoanelor care nu s-au vaccinat, afirmând că sub 1% din cei imunizaţi au trecut prin boală.

"Ne pregătim de valul patru încă de la finalul valului trei. Atunci când am modificat ordinul pentru redeschiderea spitalelor, am solicitat spitalelor şi direcţiilor de sănătate publică să ataşeze un plan de revenire a numărului de paturi destinate pacienţilor COVID la un număr mai mare, dacă se observă o recrudescenţă a cazurilor. Dar aici vorbim de situaţia nefericită în care avem mulţi pacienţi spitalizaţi. Ce trebuie să fim conştienţi este că şi în aceste ţări în care, într-adevăr, numărul de cazuri a crescut, nu a crescut semnificativ sau nu atât de mult ca în valurile anterioare numărul spitalizărilor şi numărul deceselor. Practic, chiar dacă cazurile au crescut, persoanele vaccinate nu au risc de a dezvolta formă severă de boală", a declarat ministrul Ioana Mihăilă, duminică, la Digi 24.

Mihăilă îi îndeamnă și pe cei care au trecut prin boală să se vaccineze, afirmând că în acest mod nu ar risca să dezvolte o formă severă de COVID-19, chiar și cu tulpina Delta.

"Cred că sub un procent dintre persoanele vaccinate s-au îmbolnăvit, cel puţin din datele pe care le-a transmis CNCAV. Ce ştim este că, de exemplu, din pacienţii infectaţi cu tulpina Delta avem trei decese confirmate la ultima raportare a INSP şi niciunul dintre aceştia nu era vaccinat. Acest val patru va fi, de fapt, un val al nevaccinaţilor, aceştia vor fi principalii afectaţi", a mai precizat Ioana Mihăilă.

Comenteaza