Ministrul Sănătății: "Spital regional la Cluj? Eventual în 6-7 ani"

Ministrul Sănătății: "Spital regional la Cluj? Eventual în 6-7 ani"
Ministrul sănătății se axează pe proiectele mici din sănătate

Ioana Mihăilă, ministrul sănătății, nu acordă șanse Spitalului Regional de Urgență (SRU) Cluj să fie edificat în mai puțin de 6-7 ani.

Unitățile medicale de acest tip de la Cluj, Iași și Craiova nu vor fi gata până la finalul acestei guvernări, a spus Mihăilă, la Prima TV. “Spitalele regionale sunt în etapa de licitaţie pentru proiectarea tehnică. Sperăm în cursul verii să semnăm primul contract de proiect tehnic pentru SRU Iaşi, urmat apoi de cel de la Cluj şi de cel de la Craiova.

Urmează un an în care se efectuează efectiv proiectarea tehnică, apoi licitaţia pentru construcţie. Sunt proiecte complexe, care într-adevăr sunt în întârziere şi au fost în întârziere şi când a venit echipa noastră la minister. Trebuie să înţelegem că, având un asemenea grad de complexitate, inclusiv în ţările unde achiziţiile publice merg foarte bine, unde profesionalismul proiectanţilor şi al constructorilor este unul înalt, construcţia unui spital de o astfel de anvergură durează şase, şapte ani”, a declarat Mihăilă.

“Nu cred că vom vedea clădirea vreunui asemenea spital în 2024. Noi am vrut să includem spitalele regionale la un moment dat în Planul Național de Redresare și Reziliență şi am cerut părerea specialiştilor, iar specialiştii ne-au spus că este destul de riscant pentru că anul 2026, adică august 2026, până când trebuie să fie funcţională construcţia, s-ar putea să fie riscant. Nu imposibil, dar riscant”, a spus ministrul sănătății. 

Bani din PNRR pentru sănătate vor fi folosiți în proiecte de infrastructură spitalicească mai mici care au șansa să fie finalizate la termen, care în momentul în care sunt incluse pe lista din PNRR, conform conducerii ministerului. 

S-a pus pe vaccinat la Oșorhei

"Mă bucur că m-am întors acasă și am putut contribui la campania de vaccinare atât în mediul rural, unde am fost la cabinetul medicului de familie Marius Farcaș din comuna Oșorhei, cât și în Oradea la Centrul drive-thru inaugurat săptămâna aceasta unde s-au vaccinat deja peste 1500 de persoane", Ioana Mihăilă.
 
 
 

Comenteaza