Ministrul Sănătăţii: Salariile vor ajunge pentru prima dată aproape de cele din UE

Ministrul Sănătăţii: Salariile vor ajunge pentru prima dată aproape de cele din UE
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a afirmat, într-o conferinţă de presă, că salariile brute din sănătate vor creşte de la 1 martie 2018, faţă de 1 ianuarie, anul curent.

"În acest an, salariile personalului medical vor înregistra creşteri semnificative, iar salarizarea din domeniu va ajunge, pentru prima dată aproape de nivelul înregistrat în Uniunea Europeană, astfel încât unele salarii vor depăşi 4000 de euro după măririle de la 1 martie", a spus ministrul Sănătăţii în deschiderea conferinţei de presă.

"Începând cu 1 ianuarie 2018, salariile brute ale persoanalului medical cresc cu 25% faţă nivelul din decembrie 2017. Începând cu 1 martie, salariile medicilor şi a asistenţilor medicali, salarii brute, vor avea creşteri cuprinse între 70% şi 172%", a declarat  ministrul.

Potrivit ministrului Sorina Pintea, un medic primar din unităţile sanitare clinice va avea, de la 1 martie un salariu de 9106, comparativ cu 3939 lei în decembrie 2017 şi aproximativ 4108 lei, la 1 ianuarie 2018. "Sunt  salariile nete, fără sporuri care pot dubla salariul net", a spus Sorina Pintea.

Conform ministrului Sănătăţii, salariul unui asistent medical cu studii superioare din unităţile sanitare clinice porneşte de la 1862 de lei în decembrie 2017 şi va ajunge, în martie, la 3040 lei, în timp ce o infirmieră va lua 2586 lei, de la 1205 lei, salarii nete, de asemenea, fară sporuri de condiţii, sărbători legale sau ture.

Ministrul Sănătăţii a spus că medicii rezidenţi vor avea creşteri salariale semnificative de la 1 martie, iar până atunci vor beneficia de burse de rezidenţiat. "De la 1 martie, salariile de bază brute vor creşte semnificativ, între 151 - 287%, în funcţie de specialitate. Un medic rezident anul I, are un salariu brut de 1985 de lei, iar de la 1 martie va avea 5700 de lei brut, astfel încât, va ajunge în anul VI cu un cuantum de 7900 de lei, faţă de 3262 lei brut cât are în prezent", a spus ministrul Sănătăţii.

"Sporurile din urgenţă nu vor mai fi de 100%, ci de 85%, însă se calculează la o bază mai mare, ceea ce înseamnă că sporurile cresc", a mai spus ministrul Pintea.

"Ştiu că s-a discutat de salariile directorilor din Direcţiile de Sănătate Publică. Ei au beneficiat de creşteri importante datorită unui act normativ, creând astfel departajări artificiale. Pot să vă dau un exemplu: Dacă am aplica 25% la salariul unui director executiv, ar ajunge la 18.000 de lei brut, faţă de 22.000, salariul preşedintelui României. Dar ţinem cont că aceşti directori sunt medici, în primul rând. Am avut o discuţie şi vom face propunerea încât aceşti directori să fie plătiţi ca medici", a declarat Sorina Pintea în cadrul unei conferinţe de presă.

Comenteaza