Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunță că România va cumpăra 27 mil. de doze de vaccin anti-Covid

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunță că România va cumpăra 27 mil. de doze de vaccin anti-Covid
| Foto: agerpres

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunță o abordare echilibrată privind achiziția de vaccinuri anti-COVID în România.

Ministrul Sănătății din România, Alexandru Rafila, a clarificat astăzi că țara nu va achiziționa "în cantitate extrem de mare" vaccinuri pentru care nu există un interes semnificativ în rândul populației. Această declarație a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la Palatul Victoria.

Rafila a adăugat că, din punct de vedere teoretic, există încă obligații contractuale de a achiziționa aproximativ 27 de milioane de doze de vaccin anti-COVID de la Pfizer, dar a subliniat că guvernele anterioare au asumat aceste contracte, iar obiectivul actual este de a găsi soluții amiabile cu Comisia Europeană pentru a proteja resursele publice.

De asemenea, ministrul a adus în discuție vânzarea a 7,5 milioane de doze de vaccin anti-COVID, în valoare de aproximativ 150 de milioane de euro, de la venirea sa la conducerea Ministerului Sănătății. Rafila a subliniat că aceste achiziții anterioare pot ridica preocupări în ceea ce privește calitatea materialelor sanitare cumpărate de Unifarm în timpul pandemiei.

Anchetele privind achizițiile în perioada pandemiei se concentrează asupra modului în care au fost realizate și dacă materialele și echipamentele achiziționate corespund standardelor necesare. Ministrul a menționat că aceste materiale se află în depozitele Unifarm și au determinat o analiză mai amplă a procesului de achiziție din acea perioadă.

Comenteaza