Medicii, în grevă japoneză. Ce revendicări au sindicaliştii din sănătate

Medicii, în grevă japoneză. Ce revendicări au sindicaliştii din sănătate
Mii de medici din toată au intrat, de luni, în grevă japoneză, nemulţumiţi de condiţiile din sistemul sanitar românesc.

Iniţiativa aparţine Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România (CFSMR) şi Federaţiei Sindicale Hipocrat, care, în baza unui acord de colaborare, vor demara mai multe acţiuni de protest. Astfel, de luni şi până vineri, medicii din toată ţară intră în grevă japoneză.

"Încercăm să atenţionăm guvernul pe câteva teme pe care le considerăm foarte importante: la mijlocul lunii februarie, trebuia să fie gata un proiect al legii salarizării care nu este gata nici până în ziua de astăzi; or, vechea lege care ne promisese fostul guvern o creştere de 25% nu mai este de actualitate. Practic acum nu mai avem nicio perspectivă de creştere salarială.

Sporurile din sistemul sanitar sunt plătite în continuare raportat la salariul din 2009 şi nu la cel actual, aşa cum ar fi normal; gărzile altele decât cele două gărzi obligatorii sunt plătite mai prost decât cele obligatorii, ca şi cum nu aceeaşi persoană face aceeaşi activitate în instituţie.

În plus, există o directivă europeană care spune că lucrătorul obligatoriu ar trebui să se odihnească; or, noi mergem după 24 de ore la patul bolnavului, ca să nu mai spun că mergem în sala de operaţie" a declarat medicul Victor Eşanu, preşedinte al CFSMR.

Medicii mai cer respectarea normei de muncă, explicând că lipsa personalului din sistemul sanitar duce la o normă de muncă efectivă mai mare, iar timpul de repaus este mult mai redus decât cel de muncă. Aceştia trag un semnal de alarmă şi faţă de migrarea cadrelor medicale în străinătate.

Potrivit lui Eşanu, 100 de medici din judeţul Cluj s-au alăturat grevei japoneze, pentru a trage cu toţii un semnal de alarmă. În Ambulatoriul Integrat al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase, mai mulţi medici au purtat banderole albastre, în semn de protest.

"Eu consider că, după aproape 30 de ani de medicină, avem salarii absolut insuficiente. Păi la noi salariul este în jur de 600 de euro, în condiţiile în care în străinătate toţi au peste 2.000 de euro, deci salariul e mic, nu reflectă pregătirea pe care trebuie să o faci absolut constant, nu respectă sacrificiile pe care le-ai făcut şi importanţa în societate. Apoi lucrezi foarte mult, programul informatic al Casei de Asigurări merge execrabil", a precizat Manuela Diculescu, medic primar interne.

La sfârşitul lunii martie, revendicările medicilor vor fi susţinute la Camera Deputaţilor, în comisia de sănătate, sindicaliştii pregătind şi acţiuni precum pichetări ale Ministerului Muncii şi ale Ministerului Sănătăţii, grevă de avertisment sau chiar generală.

Comenteaza