Foto Medicii de familie din Cluj, protest în fața Casei de Asigurări de Sănătate. De la 1 februarie nu se mai acordă consultații

Medicii de familie din Cluj, protest în fața Casei de Asigurări de Sănătate. De la 1 februarie nu se mai acordă consultații

Aproximativ 150 de medici au protestat, joi dimineață, în fața Casei de Asigurări de Sănătate Cluj, nemulțumiți de tarifele decontate de CNAS.

Medicii au venit cu pancarte în fața Casei de Asigurări de Sănătate Cluj pentru a protesta, în principal, față de decizia Casei Naționale de Asigurări de Sănătate de a reduce valorile punctelor pentru serviciile medicale față de cele de anul trecut.

Protestul a început în jurul orei 9.00, când în jur de 150 de medici s-au adunat în fața sediului Casei de Asigurări de Sănătate Cluj. Ei scandează „Nu semnez pentru faliment!”, „Nu omorâți medicina de familie!” sau „Guvernanți! Din când în când... mai luați pulsul SĂNĂTĂȚII!”.

Medicii de familie din Cluj, protest în fața Casei de Asigurări de Sănătate. De la 1 februarie nu se mai acordă consultații

Medicii au scandat „Nu cedăm! Nu semnăm!”, „Nu falimentăm!”, ”Vrem respect!” sau, făcând referire la pacienți - „Cine vă consultă? Unde vă duceți?”.

Medicii de familie din Cluj, protest în fața Casei de Asigurări de Sănătate. De la 1 februarie nu se mai acordă consultații

În condițiile în care noile tarife propuse de CNAS nu vor fi modificate, medicii de familie și cei de ambulator amenință că nu vor mai semna contract cu Casa de Asigurări de Sănătate de la 1 februarie, ceea ce ar putea însemna că nu vor mai acorda pacienților consultații decontate începând de luna viitoare.

Medicii de familie din Cluj, protest în fața Casei de Asigurări de Sănătate. De la 1 februarie nu se mai acordă consultații

"Vrem retragerea proiectului de ordin de pe transparență decizională de pe site-ul Casei Naționale - acest proiect de ordin duce la scăderea finanțării cabinetelor de medicină de familie și ale medicilor specialiști din ambulatoriu cu 25-30 până la 40%, asta în condițiile în care oricum există mult mai multe taxe în acest an, există impozite majorate și o creștere a cheltuielilor de funcționare ale cabinetelor medicale.

Se știe că veniturile obținute de la Casa de Asigurări nu sunt veniturile medicilor, acest lucru a fost propagat pe canalele de comunicare tocmai pentru a induce în eroare populația. Din acele fonduri alocate cabinetelor, medicii își plătesc tot ce înseamnă cheltuieli de funcționare.

Deci, ar fi aceste scăderi de finanțare care nu pot fi acceptate și chiar dacă am semna contractul de la 1 februarie, ne vom vedea obligați să-l închidem la sfârșit de lună, probabil, pentru că nu susținem funcționarea cabinetului", a declarat dr. Emiliana Costiug, președintele Asociației Medicilor de Familie Cluj.

Medicii de familie din Cluj, protest în fața Casei de Asigurări de Sănătate. De la 1 februarie nu se mai acordă consultații

Medicul spune că nesemnarea contractului cu CNAS va avea efecte imediate pentru pacienți, cărora nu li se vor mai acorda consultații gratuite. 

"Aici este marea problemă - pacienții trebuie să știe situația. Medicii de familie au o  relație mai apropiată cu aceștia, le știu toate problemele, medicale, dar și sociale și dorim să-i anunțăm că, în aceste condiții, prin nesemnarea contractului de la 1 februarie, va însemna refuzarea oricărui serviciu gratuit, mai puțin urgențele medicale, dar în rest - consultații, eliberări de rețete, de trimiteri sau concedii nu vor putea fi acordate, nici măcar cu plată, dacă nu avem contractul semnat”, a precizat dr. Emiliana Costiug.

Directorul general al Casei de Asigurări de Sănătate Cluj, Luminița Chirilă, a venit printre protestatari și i-a invitat la discuții pe reprezentanții medicilor.

"Am venit să-i invit pe reprezentanții medicilor la consultăriAsociației Medicilor de Familie, ai Patronatului și ai Colegiului Medicilor să-și prezinte poziția în raport cu revendicările care au fost înregistrate la Casa de Asigurări. Pot să vă spun că am avut întotdeauna o colaborare și o abordare constructivă. În ultimul an au fost foarte multe provocări în Sănătate și întotdeauna am găsit soluții împreună, soluții care țin de comunicarea, colaborarea noastră la nivel local. 

Astăzi, la nivelul Casei Naționale, președinta CNAS Valeria Hetea intră în negocieri cu organizațiile sindicale, profesionale și patronale, astfel încât să se găsească soluții. CNAS a comunicat ieri că dorește să găsească soluții concrete, reale și identificarea de surse de finanțare, astfel încât să vină în sprijinul medicilor de familie și al celor din ambulatoriul de specialitate, pentru că suntem conștienți cu toții că asistența medicală primară și ambulatoriul de specialitate sunt două nivele de asistență foarte importantă în sistemul de sănătate românesc", a declarat Luminița Chirilă, directorul general al Casei de Asigurări de Sănătate Cluj.

Medicii de familie din Cluj, protest în fața Casei de Asigurări de Sănătate. De la 1 februarie nu se mai acordă consultații

Cu cât vor scădea sumele decontate cabinetelor în 2024:

Medici de familie:

7,7 lei - valoarea punctului per capita (în 2024) de la 12 lei (în 2023)
6,2 lei - valoarea punctului pe serviciu medical în asistenţa medicală primară (medici de familie) în 2024, scăzut de la 8 lei (în 2023)

Medici specialiști de ambulator: 

3,3 lei valoarea punctului pe serviciu medical în 2024, în scădere de la 4,5 lei (în 2023)

"Referitor la modificările propuse prin Proiectul de hotarare de
modificare a HG 521/2023 si proiectul de hotarare de modificare al Ordinului 1857/441/2023,

  • În condițiile unui deficit sever de medici de familie, a creșterii nevoilor de îngrijiri de sănătate ale populației și a problemelor legate de respectarea termenelor de plată de către CJAS față de cabinetele de medicină de familie, în ultimele luni,
  • În condițiile creșterii taxelor și impozitelor și a cheltuielilor de funcționare ale cabinetelor, modificările propuse vor afecta activitatea asistenței medicale primare și accesul populației la servicii medicale de bază.

În acest context, modificările propuse nu pot fi acceptate, argumentele fiind clare si bine documentate.
 
Ca urmare, medicii de familie își rezervă dreptul de a nu semna noul contract, începând cu 1 februarie 2024, în condițiile în care aceste proiecte vor fi adoptate", se arată ăn documentul trimis de medicii de familie din Cluj CAS Cluj, CNAS și Ministerului Sănătății.

Comenteaza