Medicii de familie din Cluj, nemulțumiți de sistemul de sănătate. Ce revendicări au

Medicii de familie din Cluj, nemulțumiți de sistemul de sănătate. Ce revendicări au
Medicii clujeni se arată complet nemulțumiți de actualul sistem de sănătate, explicând că sunt puși în fața unui contract înjositor, care va genera distrugerea cabinetelor de medicină a familiei din Romania.

Asociația Medicilor de Familie Cluj (AMFC) se asociază protestului inițiat de Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) prin care doresc să atragă atenția că medicii de familie sunt profund nemulțumiți de adoptarea Hotărârii de Guvern privind Contractul-cadru 2016 - 2017 semnat de CNAS și MS, contract adoptat fara a se ține cont de propunerile făcute de reprezentantii medicilor de familie, având în vedere rolul medicilor de a își negocia propriul contract-cadru care stă la baza activității lor.

"Medicii de familie sunt ignorați în continuare, contractul este total nestimulativ, deși se luptă să ofere servicii medicale de calitate pacienților în condițiile în care sistemul informatic este o frână serioasă prin funcționarea sa deficitară", transmit medicii clujeni. Utilizarea cardului de sănătate le dă mari bătăti de cap medicilor de familie, întrucât sistemul informatic se blochează aproape în fiecare zi. Pentru ei, aceste piedici constante înseamnă muncă în plus şi bani mai puţini, în timp ce pacienţii au de aşteptat ore în şir la ușa cabinetului.

Medicii mai spun că legislația este elaborată fără a ține seama de propunerile aduse la cunoștintă decidenților din sănătate prin demersurile anterioare, și anume memoriile depuse la Instituția Avocatului Poporului și la Cancelaria Primului Ministru - documente care au rămas fără ecou. În plus, aceștia susțin că medicii de familie sunt discriminați, în raport cu ceilalți medici din sistem.

Medicii de familie clujeni, alături de cei din țară, protestează împotriva următoarelor:

- Impunerea unui contract înjositor, care va genera distrugerea cabinetelor de medicină a familiei din Romania

- Finantarea deficitară a sistemului medical romanesc, inclusiv a asistenței medicale primare- Disfunctionalități sș birocrație excesivă în toate sectoarele sistemului medical

- Îngrădirea accesului pacienților ASIGURAȚI la serviciile medicale datorită deficiențelor multiple ale sistemului informatic PIAS al CNAS, mai ales de la intrarea în funcțiune a sistemului Cardului de sănătate.

- Neplata unor servicii medicale și imputari nejustificate în sectorul medicinii de familie - datorate multiplelor erori ale SIUI.

- Supra-sarcini administrative și restricționări economice în activitatea medicală a medicului de familie

- Lipsa de receptivitate a decidentilor la problemele, argumentele si propunerile medicilor de familie pentru îmbunătățirea eficienței sistemului medical.

- Neacordarea dreptului de negociere a medicilor de familie în ceea ce privește legislația specifică activității lor.

- Lipsa unui contract de asigurare între Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Asigurat, astfel incât fiecare contribuabil să cunoască drepturile și obligațiile fiecarei părți contractuale.

De altfel, de la începutul acestei săptămâni, medicii de familie din SNMF au intrat în grevă japoneză, purtând banderole albastre în semn de protest.

Joi, Societatea Națională a Medicilor de Familie a organizat un miting în piața din fața Ministerului Sănătății, pentru a trage un semnal de alarmă, iar în restul țării au fost depuse documente identice la toate Casele Județene de Asigurări de Sănătate. Reprezentanții filialei din Cluj au fost prezenți în capitală pentru a susține cauza pentru care luptă.


Comenteaza