Medic din Cluj dă lecţii la Bucureşti. Va opera copii cu probleme cardiace

Medic din Cluj dă lecţii la Bucureşti. Va opera copii cu probleme cardiace
O echipă "100% românească", condusă de un medic din Cluj, va opera, de la 1 februarie, copii cu probleme cardiace la Spitalul de Urgenţă ''Grigore Alexandrescu'' din Bucureşti.

"În aceste zile am reuşit să punem bazele principiale ale unei funcţionări 100% româneşti a Secţiei de chirurgie cardio-vasculară, având în obiectiv ca această secţie să fie 100% a Spitalului 'Grigore Alexandrescu', deci 100% românească. Sigur, un început dificil, dar ca peste tot în această lume trebuie să mergem mai departe, să ajungem unde ne dorim, să avem o secţie care poate trata malformaţii cardiace grave ale copiilor. (...) Medicii români vor opera începând cu data de 1 februarie cu ajutorul domnului doctor Chira (n.r. - Manuel Chira de la Institutul Inimii din Cluj). O dată la două săptămâni o să opereze (...). În continuare, vom mai avea nevoie de suportul echipei din SUA, Israel şi alte ţări care vor mai veni într-o misiune în iunie, cel puţin aceasta este deja preconizată, deoarece curba de învăţare în chirurgia cardio-vasculară este foarte mare", a afirmat Alexandru Ulici, managerul interimar al unităţii medicale, Alexandru Ulici.

Chirurgul Manuel Chira de la Institutul Inimii din Cluj-Napoca a amintit că între Institut şi Spitalul ''Grigore Alexandrescu'' a fost semnat în toamna anului trecut un protocol de colaborare, în cadrul căruia va fi oferit training pentru personalul din spitalul bucureştean, atât pentru asistente cât şi pentru medici.

"Eu voi veni aici cu echipa formată dintr-un anestezist, instrumentar şi chirurg rezident pentru a efectuat operaţii din două în două săptămâni. Sigur că nu este încă o activitate continuă, dar ne dorim să ajungem la această activitate. (...) Practic, prin aceste vizite din două în două săptămâni în care voi sta două zile şi voi opera în principiu patru copii la fiecare vizită, practic activitatea va deveni cvasi-continuă. Ca şi orice început avem probleme de personal, avem şi alte probleme, dar spitalul ca şi facilitate este o realizare absolut deosebită. (...) Protocolul de colaborare semnat de către cele două instituţii şi de către Rotary România şi Republica Moldova ca unitate finanţatoare pentru începutul acestui proiect se va întinde pe mai mulţi ani şi, în funcţie de rezultate, vom aduce modificări acestui protocol de colaborare şi îl vom îmbunătăţi în viitor. (...) Vom încerca în activitatea noastră viitoare să mărim complexitatea cazurilor", a susţinut medicul chirurg.

 

Comenteaza