Medic, despre valul 4: În cel mai optimist scenariu, vârful va fi în jurul a 5.000 de cazuri pe zi în octombrie

Medic, despre valul 4: În cel mai optimist scenariu, vârful va fi în jurul a 5.000 de cazuri pe zi în octombrie

Medicul și cercetătorul Octavian Jurma spune că, în cel mai optimist scenariu, vârful valului patru al pandemiei de COVID-19 va fi în jur de 5.000 de cazuri pe zi, în octombrie.

“Cel mai optimist scenariu realist pe care l-am contemplat până acum este că valul 4-Delta va fi la fel de grav ca valul 3-Alpha (…).  Astfel, era clar încă din iulie că vom atinge în cel mai fericit caz 1.500 pe cazuri la deschiderea școlilor și la fel de clar că acest nivel nu va fi în niciun caz vârful cum susțin încă autoritățile. În cel mai optimist scenariu, încă realist, vârful va fi în jurul a 5.000 de cazuri pe zi în octombrie”, a scris Octavian Jurma, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, potrivit medicului, pentru ca acest scenariu “optimist-realist” să se întâmple ar fi fost nevoie ca accelerația pandemiei să scadă în medie cu 10% pe săptămână, până la vârf, iar când accelerația devine negativă, intrăm în panta descendentă. Acest lucru s-a întâmplat după recordul de accelerație epidemică de 66%, din săptămâna 19-25 iulie 2021, potrivit lui Jurma.

“Din păcate, săptămâna trecută, accelerația nu a scăzut de la 46% la 42%, așa cum prevedea scenariul optimist, ci a urcat la 60%. Acestă evoluție era deja anunțată de cuplarea eșecului campaniei de vaccinare cu triumful campanie de relaxare, dar toți ne rugăm ca un miracol să țină pandemia pe șine. Acum suntem obligați să contemplăm atât scenariul pesimist-realist în care valul 4-Delta va arăta la fel de rău ca valul 2, cât și scenariul de coșmar în care valul 4-Delta va produce un număr la fel de mare de cazuri ca valul 2, însă într-o perioadă de două ori mai scurtă”, potrivit lui Octavian Jurma.

Totodată, cercetătorul este de părere că numărul de cazuri foarte grave care se acumulează va fi chiar mai mare decât a numărului de cazuri noi și că numărul de internați la ATI va ajunge la 250 de cazuri în această săptămână, la 500 în prima săptămână din septembrie și la 1.000 în săptămâna deschiderii școlilor.

Comenteaza