Mănânci des supă la plic? Uite ce-ți pui în farfurie...

Mănânci des supă la plic? Uite ce-ți pui în farfurie...

InfoCons a realizat un studiu pe baza etichetelor produselor tip supă la plic ce se regăsesc pe piața din România.

Supa la plic are până la 10 E-uri şi până la 12,8 grame de sare, cu 156% mai mult decât doza zilnică recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, potrivit un studiu realizat de InfoCons.

"Încercăm să mâncăm mai uşor şi alegem de cele mai multe ori o supă la plic rapidă şi uşor de făcut. Dar ne-am gândit să citim eticheta de pe supa la plic? Am citit noi etichetele pentru tine, am făcut o radiografie şi, înainte de a cumpăra, măcar citiţi studiul pentru produsele supă la plic, descărcaţi aplicaţia gratuită InfoCons, scanaţi codul de bare şi alegeţi în cunoştinţă de cauză dacă vreţi o supă la plic cu cât mai puţine E-uri, aditivi, coloranţi, conservanţi şi sare!", a afirmat Sorin Mierlea, preşedinte InfoCons.

InfoCons a analizat 29 astfel de produse. Din punct de vedere al ingredientelor regăsite în supele la plic, 89,66% au în compoziţie tăiţei/paste cu un procent cuprins între 44,9% şi 93% din compoziţia produsului, iar 44,83% au în compoziţie legume deshidratate cu un procent cuprins între 2,2% şi 28,5% din compoziţia produsului.

Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiţi în supa la plic, 93,10% din produse au în compoziţie E-uri (aditivi alimentari). Numericul de aditivi alimentari variază între 0 – 10, astfel:

  • 3,45% din produse au în compoziție 10 E-uri
  • 6,90% din produse au în compoziție 9 E-uri
  • 10,34% din produse au în compoziție 8 E-uri
  • 3,45% din produse au în compoziție 7 E-uri
  • 10,34% din produse au în compoziție 6 E-uri
  • 37,93% din produse au în compoziție 5 E-uri
  • 6,90% din produse au în compoziție 4 E-uri
  • 10,34% din produse au în compoziție 2 E-uri
  • 3,45% din produse au în compoziție 1 aditiv alimentar
  • 6,90% din produse nu au în compoziție E-uri.

Din punct de vedere al produselor ce conțin aditivi alimentari regăsiți frecvent situația se prezintă astfel:

  • 66,67% dintre produsele studiate au avut în componență monoglutamat de sodiu ( E621 );
  • 66,67% dintre produsele studiate au avut în componență carbonati de potasiu ( E501 );
  • 55,55% dintre produsele studiate au avut în componență carbonati de sodiu ( E500 );
  • 51,85% dintre produsele studiate au avut în componență guanilat disodic ( E627 );
  • 51,85% dintre produsele studiate au avut în componență inozinat disodic ( E631 ).
Comenteaza