Lista serviciilor medicale gratuite de care pot beneficia românii fără asigurare a fost extinsă

Lista serviciilor medicale gratuite de care pot beneficia românii fără asigurare a fost extinsă

Ministerul Sănătății extinde pachetul minimal de servicii pentru persoanele fără asigurare de sănătate.

"Persoanele care nu fac dovada calităţii de asigurat beneficiază de servicii medicale, în cadrul unui pachet minimal de servicii medicale, de prescrierea şi eliberarea medicamentelor contraceptive hormonale, precum şi de alocaţia de hrană", prevede un proiect de OUG pentru modificarea şi completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, pus în consultare de Ministerul Sănătăţii.

Potrivit proiectului, modalitatea de decontare a serviciilor medicale pentru persoanele care nu fac dovada calităţii de asigurat se aplică şi alocaţiei de hrană.

Proiectul modifică și completează Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

În prezent, pachetul minimal include servicii de planificare familială în cadrul asistenței medicale primare, care pot fi acordate persoanelor neasigurate.

Aceste servicii includ consilierea femeii privind planificarea familială, inclusiv evaluarea și indicarea unei metode contraceptive la persoanele fără risc, dar nu conțin acordarea unei prescripții pentru a beneficia de medicamente contraceptive hormonale.

Noua reglementare a fost propusă de Comisia de obstetrică – ginecologie și Comisia de endocrinologie din cadrul Ministerului Sănătății și prevede includerea medicamentelor contraceptive hormonale în Lista medicamentelor care de care beneficiază asigurații cu și fără contribuție personală, astfel încât să poată fi prescrise si eliberate unor segmente populaționale extinse.

Sumele necesare pentru asigurarea acestor medicamente vor fi asigurate de la bugetul de stat, prin transfer de la bugetul Ministerului Sănătății către bugetul FNUASS.

Comenteaza