Leguma IGNORATĂ, dar cu beneficii UIMITOARE: stimulează SISTEMUL DIGESTIV, previne OSTEOPOROZA şi scade riscul MALFORMAŢIILOR CONGENITALE

Leguma IGNORATĂ, dar cu beneficii UIMITOARE: stimulează SISTEMUL DIGESTIV, previne OSTEOPOROZA şi scade riscul MALFORMAŢIILOR CONGENITALE
Este ieftină şi se găseşte din plin pe toate tarabele, dar este ignorată de multe dintre gospodine. Deşi este nebănuit de sănătoasă, fiind bogată în numeroase vitamine şi minerale, această legumă este dispreţuită, pe nedrept, în bucătăria românească.
Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

Înrudit cu morcovul şi pătrunjelul, păstârnacul este o rădăcinoasă folosită în principal la prepararea supelor şi a tocăniţelor. Sărac în calorii, dar bogat în vitamine, minerale, fibre dietetice, acid folic, potasiu şi vitamina C, are proprietatea de a reduce rsicul de apariţie a unor boli necruţătoare.

Stimulează sistemul digestiv

Datorită conţinutului ridicat de fibre alimentare, păstârnacul este eficient în stimularea sistemului digestiv, în reglarea nivelului de zahăr din sânge şi în reducerea nivelului de colesterol. De asemenea, conferă senzaţia de saţietate, fiind ideal în curele de slăbire.

Sărac în grăsimi saturate

Păstârnacul conţine cantităţi foarte mici de grăsimi saturate, având mai puţin de un gram la 200 de grame. Acest tip de grăsimi cresc riscul apariţiei bolilor cardiovasculare, prin mărirea nivelului de colesterol din sânge.

Previne osteoporoza

Bogat în vitamina K, consumul de păstârnac ajută la prevenirea formării de cheaguri de sânge şi la stimularea dezvoltării celulare. Consumul adecvat de vitamina K reduce şi riscul de osteoporoză.

Previne anemia

200 de grame de păstârnac conţin mai bine de 20% din necesarul zilnic de acid folic, cunoscut şi sub denumirea de vitamina B9. Această vitamină ajută la producţia de ADN şi ARN şi previne anemia, în special în timpul sarcinii.

Are efect antioxidant

Această rădăcinoasă este bogată şi în vitamina C, care stimulează producţia de colagen, participă la metabolismul grăsimilor şi este un antioxidant foarte puternic.

Reduce riscul de infarct

Fiind atât un mineral, cât şi un electrolit, potasiul este esenţial pentru funcţionarea corectp a muşchilor, inimii şi oaselor. Consumul regulat de alimente bogate în potasiu, precum păstârnacul, reduce riscul de infarct şi hipertensiune. Totuşi, păstârnacul nu este recomandat persoanelor în vârstă şi celor ce consumă medicamente pe bază de ibuprofen.

Reduce riscul aparţiei maformaţiilor congenitale

Păstârnacul le este de mare ajutor persoanelor cu afecţiuni renale, obeze sau care se confruntă cu celulita. Această rădăcinoasă stimulează sistemul imunitar, sistemul digestiv, pielea şi nervii, reduce constipaţia şii riscul apariţiei malformaţiilor congenitale.

Totodată, îmbunătăţeşte activitatea plămânilor, ameliorând simptomele bolilor respiratorii. În plus, păstârnacul are proprietăţi diuretice şi antioxidante.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza