Lege promulgată: Rudele pot avea acces la dosarul pacientului decedat

Lege promulgată: Rudele pot avea acces la dosarul pacientului decedat

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea potrivit căreia accesul la informaţiile medicale ale pacienţilor care au decedat şi s-au aflat în imposibilitatea de a-şi exprima consimţământul se va putea face pe baza certificatului de moştenitor.

Actul normativ are ca obiect facilitarea accesului membrilor familiei şi rudelor până la gradul al IV-lea, inclusiv, la dosarul medical al pacientului, în cazul în care acesta s-a prezentat la unitatea sanitară în stare fizică de inconştienţă şi fără aparţinători, iar evoluţia patologică a dus la decesul acestuia, şi nu şi-a exprimat, în timpul vieţii, o dorinţă contrară şi consemnată în scris, în acest sens.

„În situaţia în care pacientul s-a aflat în imposibilitatea de a-şi exprima consimţământul cu privire la informaţiile prevăzute la art. 21 şi a intervenit decesul acestuia prin excepţie de la prevederile art. 22, aceste informaţii pot fi accesate pe baza certificatului de calitate de moştenitor”, arată legea promulgată de președintele Klaus Iohannis.

 

Comenteaza