Foto Kombucha It's Alive! Afacere de Cluj cu o băutură-elixir. Unde se vinde şi cât costă
- Scris de Diana Cîmpean
- 07 Aug 2018, 14:03
- Sănătate
- Ascultă știrea

"Kombucha It’s Alive" este cea mai nouă băutură artizanală produsă şi comercializată pe piaţa clujeană. A potolit deja setea petrecăreţilor de la Untold şi Electric Castle şi poate fi cumpărată şi de la câteva localuri din oraş.
Obținută din ceai și o ciupercă, kombucha este cunoscută și folosită din timpuri străvechi, avându-și originea în China. Mai exact, a fost descoperită acum 2000 de ani, în timpul dinastiei Tsin. Medicul chinez care a descoperit băutura miraculoasă se numea Kombu, de unde și denumirea de kombucha.
Se spune despre ea că întinerește și redă vigoarea pierdută, elimină efectele otrăvirilor lente ale organismului și este un fel de panaceu împotriva multor boli. Este folosită în Rusia, în Elveția, Spania, SUA. Acest remediu este întrebuințat într-o multitudine de afecțiuni, banale sau mai grave.
Băutura-elixir produsă la Cluj
ZIUA de CLUJ a stat de vorbă cu Florin şi Mihai, cei doi tineri care au pornit la Cluj afacerea cu băutura-elixir pentru sănătate. Ideea le-a venit în urmă cu patru ani, în clipa în care s-au cunoscut. Cei doi au profitat de creşterea popularităţii băuturilor artizanale pe piaţa clujeană şi, la finele lunii mai 2018, au creat mica “fabrică de sănătate”. Din fonduri proprii.
Florin are o experienţă de 16 ani în prepararea acestei băuturi, iar Mihai produce băutura de câţiva ani, acasă, ca experiment. “Am ales Kombucha deoarece este o băutură sănătoasă şi plină de probiotice, mai ales că pe piaţa românească sunt extrem de puţini producători, Kombucha intrând în România mai mult din export, motiv pentru care ea este pasteurizată.
Momentan noi nu dorim această pasteurizare, tocmai pentru a păstra ingredientele benefice din ea”, explică Florin. La începutul acestui an au dat start producţiei proprii, intrând pe piaţă la finalul lunii mai 2018, momentan doar în Cluj-Napoca.
Etichetă personalizată
Designul etichetei de pe sticla"Kombucha It’s Alive" este unul special. Reprezintă o cultură de Kombucha, ce are straturile de creştere în formare: “Am căutat ca grafica să fie cât mai aproape de ceea ce vrem să transmitem: ideea unei băuturi vii, probiotice, nesupusă transformărilor procesului de pasteurizare”, spune Florin.
Cum se prepară Kombucha
Kombucha este un termen popular care provine din zona Chinei. Ştiinţific se numeşte Medusomyces Gisevii şi în realitate este o colonie de bacterii probiotice (la fel cum sunt bacteriile pentru chefir) doar că popular lumea îi spune ciupercă. O cultură de Kombucha poate trăi mulţi ani, în funcţie de modul de păstrare.
Efectele asupra sănatăţii sunt rapide, iar bacteriile probiotice îşi fac efectul în scurt timp, în funcţie de consumator. Având un gust cu un uşor iz de oţet, datorită fermentaţiei, băutura ajută la detoxifierea organismului.
În plus, are doar un strop de zahăr şi poate înlocui cu succes cafeaua, datorită efectului energizant şi revigorant pe care îl oferă. Cultivarea ei se face în timp, întrucât Kombucha creşte în straturi iar maturizarea ei se produce când ajunge la o culoare maronie.
“Greu nu este. E nevoie doar de timp, spaţiu şi, bineînţeles, răbdare. Fiind la început de drum, încă nu ştim cât de costisitoare, riscantă sau profitabilă este această afacere. Cert este că ne place ceea ce facem şi facem cu drag, iar satisfacţia maximă este când primim câte un feedback de la oameni”, mărturiseşte Florin despre afacere.
Producţia de Kombucha începe cu fierberea, apoi infuzia cu ceai şi îndulcirea, iar după răcire lichidul este transportat în tancurile de fermentaţie. După 10-15 zile, în funcţie de temperatură şi de nivelul PH-ului, băutura astfel obţinută se filtrează, se îmbuteliază şi apoi este păstrată la rece sau livrată clienţilor.
În general, băutura Kombucha produsă în lume conţine alcool în limita băuturilor alimentare: “Kombucha produsă de noi are o concentraţie foarte mică de alcool, sub 0,5% şi se încadrează în zona băuturilor nonalcoolice”, spune Florin.
“Această ciupercă metabolizează zahărul în timpul fermentaţiei şi se hrăneşte cu el, iar în ultima parte a fermentaţie ajunge să fie oţet. Atunci când băutura este scoasă mai repede din procesul de fermentaţie şi zahărul nu a fost metabolizat sau invertit în proporţie mare, există posibilitatea ca băutura rezultată să mai formeze o altă fermentaţie, după ce a fost îmbuteliată, şi în acel proces, zahărul se poate transforma în alcool, băutura semănând uşor cu un vin spumant”, adaugă Florin, cu privire la procesul de fermentaţie.
Momentan, pe piaţa clujeană există două sortimente din băutura Kombucha It’s Alive: Classic şi Jamaica Spirit. Al treilea sortiment va fi lansat în toamna acestui an şi va avea la bază ceaiul verde.
Ambele tipuri de Kombucha existente deja pe piaţă au la bază ceaiul negru Ceylon, iar Jamaica Spirit este aromatizată natural cu fructe uscate şi vanilie. Kombucha It's Alive se găseşte în mai multe puncte din Cluj-Napoca.
În magazinele naturiste: Casa Bio, Natura Life, Mama Natura, dar şi în cafenele şi restaurante: Samsara Teahouse, Let's Coffe, Express Studio, Narcoffee Roasters, Klausen, Sisters, Demmers Tea House. Din septembrie, Kombucha It’s Alive va exista în meniul de toamnă-iarnă într-o nouă serie de baruri şi restaurante.
Băutură "cu priză" la Electric şi Untold
Cât despre punctele amplasate în cadrul celor mai mari festivaluri din Cluj, producătorii declară că vânzările au fost un adevărat succes: “Intenţionăm să luăm parte la cât mai multe evenimente. A fost un succes la Electric Castle şi la Untold, iar următorul eveniment este Smida Jazz Festival, unde ne puteţi găsi la main barul festivalului.”
Preţul de producător al băuturii Kombucha este de 10 lei pentru o sticlă de 500 ml, dar pe piaţă preţul diferă, în funcţie de locaţie.