Jurma: Probabil vom avea prima săptămână descendentă a valului 5, dar nu este exclus să vedem un nou vârf

Jurma: Probabil vom avea prima săptămână descendentă a valului 5, dar nu este exclus să vedem un nou vârf

Cercetătorul Octavian Jurma spune că valorile COVID anunțate duminică în Romania sunt "o sursă majoră de ceață statistică și incertitudine" și că va fi o "săptamână, mai complicată decât pare".

"Aparent curba oficiala a cazurilor noi urmareste cu mare precizie media intervalului de prognoza pe care l-am publicat la inceputul lunii ianuarie (vezi graficul), ar trebui sa fiu mandru.
Cu toate acestea, valorile anuntate ieri in Romania sunt o sursa majora de ceata statistica si incertitudine.
TLDR: 10 judete produc 65% din cazurile din Romania. Rata de pozitivare reala a fost probabil de 55% duminica. Cresterea incidentei in Bucuresti se poate datora alocarii de cazuri din urma. Probabil vom avea prima saptamana descendenta a valului 5-Omicron dar nu este exclus sa vedem un nou varf saptamana asta", a scris cercetătorul Octavian Jurma pe Facebook.

Potrivit lui Jurma, "săptămâna trecuta a fost foarte bizară".

"In primul rand o constanta aprope liniara a ratei de pozitivare in ciuda variatiei mixului de teste (RT-PCR/rapide stat/privat) si independent de numarul total de teste. E aprope ca si cum numarul de teste a fost atribuit dupa numarul de cazuri sau numarul de cazuri ajustat la numarul de teste.
Duminica insa a avut loc cea mai mare anomalie statistica.
Aparent cele 51,644 de teste au detectat 16,108 cazuri noi in Romania. Insa din raport aflam ca s-au alocat 12,108 de cazuri pe judete. Astfel totalul cazurilor raportate ieri pe judete este de 28,628 cazuri noi. Pentru a mentine egal totalul dintre cazurile alocate pe judete si cele nationale, cazurile alocate din urma se scad din totalul zilei.
Numarul real de cazuri integistrat ieri in tara a fost asadar de 28,628 cazuri noi dar alocarea a 12,108 cazuri din urma pe judete a facut necesara corectia acestei valori pentru a nu duce la dubla contabilizarea a cazurilor in totalul pandemiei.
Dicolo de faptul ca duminica s-au facut cu 13% mai putine teste decat duminica trecuta, daca calculam rata de pozitivare a celor 51,644 teste raportate duminica in raport cu cele 28,628 cazuri raportate tot duminica inainte de corectia prin alocare, rezulta o rata de pozitivare de 55,4%, mult peste rata aparenta de 31.2%", explică cercetătorul.

O "altă ciudățenie" remarcată de cercetător este faptul că "ieri Bucuresti a produs singur aprope 50% din numarul de cazuri nationale, lucru aproape imposibil natural. De altfel primele 10 judete din topul cu ele mai multe cazuri zilnice (vezi tabelul din imagine) a produs 18,735 cazuri noi, adica 116% din cazurile noi din tara, o imposibilitate matematica".

"Daca raportam insa numarul de cazuri locale la totalul local rezulta procente mai credibile. Bucuresti reprezinta 27% din cazurile nationale (o valoare mare dar nu iesita din comun). Judetele din Top 10 continua insa sa reprezinte un procent imens din totalul local al celor 28,628 de cazuri alocate. Astfel 10 judete din cele 42 din Romania produc 65% din totalul cazurilor. (...) O alta anomalie este in evolutia internarilor in spitale care creste neverosimil de lent in raport cu rata de crestere a deceselor, dar care poate fi atribuita centrelor de evaluare care au rolul specific de a face un triaj al bolnavilor care au nevoie de spitalizare", explică Octavian Jurma.

"Azi, luni avem oficial 16,958 cazuri noi dar -3,451 alocate ceea ce inseamana ca avem in realitate 20,409 cazuri noi, o scadere de 3.5% a numarului de cazuri fata de lunea trecuta in contextul unei scaderi cu 8.3% a numarului de teste si o crestere cu 2,4% a ratei de pozitivare (discutam cazuri alocate).
Pe scurt, e posibil sa vedem maine valori reale mai apropiate de varful de saptamana trecuta si un posibil nou varf pandemic daca nu se continua alocarea din urma. Si mai pe scurt: va fi o saptamana, mai complicata decat pare", conchide Jurma.

Comenteaza