"Negaționiștii te mint!" Jurma: În urmă cu un an 1 din 75 de cazuri de COVID era reinfectare, în prezent 1 din 4

"Negaționiștii te mint!" Jurma: În urmă cu un an 1 din 75 de cazuri de COVID era reinfectare, în prezent 1 din 4

Cercetătorul Octavian Jurma susține că rata de reinfectare cu SARS-Co-V-2 nu depinde de numărul de cazuri zilnice, ci de caracteristicile fiecarei variante și subliniază că "avem tot mai multe date că boala poate fi progresiv mai severă".

"Negaționștii îți tot repetă că te infectezi odată și ai scăpat de "covrig" pe viață. Ei bine, te mint", afirmă Octavian jurma într-o postare pe Facebook.

Cercetătorul a analizat evoluția procentului de reinfectări după 90 de zile din infectările noi zilnice din ultimil an.

"În urmă cu un an 1 din 75 de cazuri era reinfectare. În prezent 1 din 4 cazuri confirmate sunt reinfectari.
Este cea mai simpla demonstratie ca rata de reinfectare nu depinde de numarul de cazuri zilnice (linia gri), ci este o variabila aparent determinata in principal de proprietatile intrinseci ale fiecarei variante. (...) Rata de reinfectare a variantei Delta este de aproximativ 1.3%. Aceasta rata creste la 10% in cazul variantei Omicron BA.1 si apoi creste progresiv cu fiecare noua varianta de interes. Astfel BA.2 are 12.5%, BA.5 are 20% iar variantele grupului Pentagon (BQ.1 & all) au ajuns la 25%", spune Jurma.

Potrivit cercetătorului, rata mare de reinfectare este "în mod evident determinată si de comportamentul celor care s-au infectat si consideră că nu a fost asa de rău incat să se protejeze in continuare".

"Acest comportament este intarit de negationstii iti tot repetă că boala devine progresiv mai usoară dacă totusi de reinfectezi cu "covrig". Ei bine, te mint si in privinta asta. Avem tot mai multe date că boala poate fi progresiv mai severă. Negationstii iti mai repeta ca boala COVID-19 este o "doar o gripa" sau o "banala raceala" si scapi repde si usor de boala. Ei bine, te mint din nou", subliniază Octavian Jurma, precizând că estimarile "din diferite tari arata ca oriunde intre 10 si 20% dintre cei care depasesc debutul acut raman cu sechele pe termen lung sau permanent".

Riscul de Long COVID, mai mare cu fiecare reinfectare

"Riscul de Long COVID creste cu fiecare reinfectare. Evita asadar reinfectarea. Nu e totuna daca te infectezi 1 data la 2 ani sau de 2 ori pe an, tot asa cum nu e totuna daca in razboi esti lovit de 1 glont sau de 5 gloante. Fiecare glont are inclus riscul de moarte sau de rana grava", explică cercetătorul.

Acesta subliniază că "cea mai importanta masură de protectie este masca, dar și vaccinul joacă rolul lui în lupta cu boala.

"Masca reduce atat riscul de infectare cat si cantitatea de virus la debut in cazul in care te infectezi totusi. Masca este echivalenta cu casca pe front. Nu renunti la casca in timpul unui asalt doar pentru ca au fost raniti si cu casca.

Vaccinul ajuta de asemenea foarte mult chiar daca mai putin decat fata de variantele care au precedat Omicron. Vaccinul este ca vesta de salvare in caz de razboi, nu te face invulnerabil insa iti creste foarte mult sansele de supravietuire daca totusi esti lovit de glont", conchide cercetătorul.

Etichete
Comenteaza