Jurma avertizează: Suntem deja în valul 5 al pandemiei/ Vestea bună este că protecția oferită de vaccin rămâne bună

Jurma avertizează: Suntem deja în valul 5 al pandemiei/ Vestea bună este că protecția oferită de vaccin rămâne bună

Cercetătorul Octavian Jurma afirmă că suntem deja în valul cinci al pandemiei și că "negarea realității și nostalgia după o normalitate din trecut este motivul pentru care în România, în fiecare val mor tot mai mulți oameni".

Medicul Octavian jurma spune că tulpina Omicron va fi dominantă în România înainte de finalul anului 2021, iar debutul noului val poate avea loc mai repede decât se anticipa, în intervalul 10-17 ianuarie 2022, sau poate chiar mai repede.

"Saptamana trecuta (S49) in Romania s-au facut doar 95 de seventieri, cu 40% mai putin decat in saptamana precedenta (S48), cand s-au facut 163 de secventieri (insa tot cu 40% mai putin decat in saptamana S47).

Cu toate acestea numarul de cazuri Omicron a crescut de la 2 (pondere de 1.23%) la 8 (pondere de 6.32).

Avem prima confirmare directa ca si in Romania rata de dublare a cazurilor Omicron este de 3.5 zile
Acest lucru inseamna ca in raportul VOC de saptamana viitoare numarul de cazuri Omicron confirmate va creste la 32 iar in saptamana urmatoare la 128 pentru ca in ultima saptamana din an sa ajunga peste capacitatea noastra de secventiere.

Asadar, chiar daca am creste de 10x numarul de secventieri, Omicron va fi dominanta in Romania inainte de finalul anului 2021 si debutul valului Omicron poate avea loc mai repede decat anticipam, in intervalul 10-17 ianuarie 2022 (S2-2022), poate chiar mai repede", a scris Jurma pe Facebook.

 Cercetătorul consideră că România este deja în valul cinci al pandemiei și "ar fi trebuit să ne fi obișnuit pâna acum cu noua normalitate dacă nu am nega permanent realitatea pandemiei".

"Negarea realității și nostalgia după o normalitate din trecut, la care tot încercăm în mod absurd să revenim în plină pandemie, este motivul pentru care în România, în fiecare val mor tot mai mulți oameni, în loc să moară tot mai puțini, ca în restul țărilor din Europa", a mai scris Jurma.

Cercetătorul spune că "vestea bună" este că protecția oferită de vaccin față de boala gravă și deces rămâne bună și în cazul Omicron.

"Vestea buna este ca protectia oferita de vaccin fata de boala grava si deces ramane buna si in cazul Omicron.

Trecerea prin boala ofera de asemenea o protectie semnificativa dar nu la feld de buna ca dupa vaccinare (in Africa de Sud majoritatea pacientilor internati sunt trecuti pin boala dar nevaccinati).

Chiar daca decesele au scazut long covid ramane o ameninare imensa pe care o poti evita prin vaccinare.

Cea mai buna protectie este oferita de imunitatea hibrida, care dubleaza cele doua avantaje prin vaccinare dupa trecerea prin boala.

Pe locul 2, dar aproape la egalitate, este vaccinarea cu booster. Puteti opta pentru boosterul incrucisat (heterolog) pentru o usoara diversificare a raspunsului imun, dar boosterul homolog (cu acelasi vaccin) este OK.

Adaugati masca, distantarea fizica, igiena mainilor si testare si puteti sa treceti cu bine si prin acest val", conchide Octavian Jurma.

Comenteaza