Johnson & Johnson, gata să-și livreze vaccinul anti-COVID în UE. Când sosesc primele doze

Johnson & Johnson, gata să-și livreze vaccinul anti-COVID în UE. Când sosesc primele doze

Uniunea Europeană urmează să primească până la 400 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 Johnson & Johnson, primul dintre vaccinurile autorizate de OMS care se administrează într-o singură doză.

Uniunea Europeană (UE), la fel ca Uniunea Africană (UA), urmează să primească până la 400 de milioane de doze de vaccin împotriva covid-19 Johnson & Johnson, care a declarat pentru AFP că livrările în Europa urmează să înceapă la 19 aprilie.

Acest vaccin este al patrulea care a obţinut, la jumătatea lui martie, unda verde a Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), după vaccinurile Pfizer-BioNTech, Moderna şi AstraZeneca-Oxford.

În vederea unei creşteri a producţiei şi satisfacerii cererii, Johnson & Johnson a încheiat în ultimele luni mai multe acorduri cu laboratoare şi subcontractanţi în Europa, care urmează fie cu formularea, fie cu îmbutelierea - Sanofi în Franţa, Catalent în Italia, IDT Biologika în Germania. Substanţa activă, care face vaccinul eficient, urmează să provină de la instalaţia Johnson & Johnson de la Leyde, în Olanda.

UE a comandat 200 de milioane de doze laboratorului american - şi eventual alte 200 de milioane - şi urmează să primească în al doilea trimestru aproximativ 55 de milioane de doze, anunţa la jumătatea lui martie preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, potrivit News.ro.

Vaccinul este un vaccin cu ”vector viral”, o tehnologie pe care Johnson & Johnson o foloseşte deja împotriva virusului Ebola. El foloseşte ca suport alt virus, mai puţin virulent, transformat prin adăugarea unor instrucţiuni genetice ale unei părţi a virusului care cauzează covid-19. După ce pătrunde în celule, se produce o proteină tipică SARS-CoV-2, care învaţă sistemul imunitar să recunoscă noul coronavirus.

Acesta este primul dintre vaccinurile autorizate de OMS care se administrează într-o singură doză, şi nu două, şi care poate fi depozitat la temperatura frigiderului. Grupul farmaceutic american s-a angajat să-şi vândă vaccinul la preţul de producţie.

Comenteaza