Începe testarea AUDIT. Românii îşi pot evalua consumul de alcool online

Începe testarea AUDIT. Românii îşi pot evalua consumul de alcool online

Testarea pentru aflarea riscului asociat consumului de alcool se va desfăşura online şi offline, în peste 300 de locaţii din toate judeţele ţării, unde sute de evaluatori AUDIT şi specialişti ALIAT vor oferi informaţii şi recomandări timp de o săptămână.

Persoanele cu vârsta de peste 18 ani sunt aşteptate şi anul acesta să îşi evalueze consumul personal de alcool la cel mai mare eveniment naţional - Săptămâna Naţională a Testării AUDIT, care are loc între 17 şi 23 iunie, informează Institutul Naţional de Sănătate Publică.

"În perioada 17-23 iunie 2024, românii sunt invitaţi la Săptămâna Naţională a Testării Consumului Personal de Alcool, pentru a afla care este riscul asociat consumului lor de alcool şi să primească recomandări de la specialişti. Proiectul, aflat deja la a 5-a ediţie, este organizat de Asociaţia ALIAT pentru Sănătate Mintală, având ca parteneri principali Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), şi în Bucureşti cu sprijinul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) şi al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti (DGASMB)", informează sursa citată.

Testarea se va desfăşura online, pe www.testareaudit.ro, şi offline, în peste 300 de locaţii din toate judeţele ţării, marcate pe harta din platformă, unde peste 400 de evaluatori AUDIT şi specialişti ALIAT vor oferi informaţii şi recomandări timp de o săptămână.

În județul Cluj sunt cinci centre de testare (detalii aici), toate în municipiul Cluj-Napoca: Directia de Sanatate Publica Cluj, Institutul National de Sanatate Publica - Centrul Regional de Sanatate Publica Cluj, Asociația Studenților Psihologi din România - ASPR Cluj, ASB Cluj și Asociația Studenților de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării - StudPAC Cluj.

Potrivit sursei citate, campania naţională va avea ca instrument principal chestionarul AUDIT, dezvoltat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, pe care adulţii îl pot completa singuri, direct pe platformă, sau alături de un specialist/evaluator, în cel mai apropiat centru de testare din judeţul lor, pentru a afla dacă felul în care consumă alcool le pune sănătatea în pericol.

"Evenimentul va avea o amploare naţională, prin implicarea ca şi centre de testare AUDIT a serviciilor medicale aflate în coordonarea Direcţiilor Judeţene de Sănătate Publică din toată ţara, prin parteneriatul strategic încheiat cu Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Ministerul Sănătăţii", arată aceeaşi sursă.

O altă noutate anul acesta este testarea în rândul tinerilor, în campusurile universitare, cu sprijinul asociaţiilor studenţeşti din ţară, prin parteneriatul încheiat cu Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR).

"Săptămâna Naţională a Testării Consumului Personal de Alcool este un proiect care aduce informaţii valoroase pentru înţelegerea şi combaterea consumului riscant de alcool în România: vine în sprijinul oricărui român care doreşte să-şi evalueze într-un mod rapid, ştiinţific şi confidenţial consumul de alcool, oferindu-le celor care completează chestionarul posibilitatea de a descoperi din timp dacă se află la risc", susţin organizatorii.

Testul Audit, urmat de o intervenţie scurtă, salvează vieţi - poate preveni 1 din 3 decese cauzate de consumul problematic de alcool, conform INSP, care arată că e nevoie de 282 de astfel de intervenţii scurte pentru a salva o viaţă în fiecare an.

Comenteaza