Încă două decese după vaccinarea anti-COVID

Încă două decese după vaccinarea anti-COVID

Două persoane au murit după ce s-au infectat cu noul coronavirus, cu toate că erau vaccinate cu prima doză de ser anti-COVID.

Este vorba despre un bărbat în vârstă de 51 de ani din Constanţa, care a murit duminică, 28 martie, la Spitalul Municipal Mangalia. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) din Constanţa, bărbatul avea drept comorbidităţi diabet zaharat tip II, hepatită cu virus B, trombocitopenie. Acesta se vaccinase cu AstraZeneca în 28 februarie.

Cel de-al doilea caz este al unei femei de 74 de ani, tot din Constanţa, care a primit prima doză din vaccinul Pfizer/BioNTech în 9 martie și care a murit sâmbătă, 27 martie, la Spitalul Judeţean Constanţa, fiind infectată cu COVID-19. Medicii spun că femeia avea comorbităţi AVC ischemic, hipertensiune arterială, dislipidemie.

Zeci de decese înregistrate la pacienţii diagnosticaţi cu COVID care au fost vaccinați

Iată cum a explicat situația președintele CNCAV, medicul Valeriu Gheorghiţă, care a fost întrebat, săptămâna trecută, la B1TV, despre decesele a 89 de persoane care au fost vaccinate, unele cu o doză, iar altele cu ambele. 

"De la debutul campaniei de vaccinare, din 27 decembrie şi până astăzi, au fost diagnosticate cu COVID-19 peste 299.000 de persoane, deci aproape 300.000 de persoane, cu o medie zilnică de circa 3.400 de cazuri de COVID-19. Numărul de decese înregistrate în aceeaşi perioadă de timp, din aceste cazuri, a fost de circa 7.471, practic cu o medie zilnică de 85 de decese, de la debutul campaniei de vaccinare. Din toate aceste decese - 7.471, 89 sunt la persoane diagnosticate cu COVID şi care aveau în istoricul recent vaccinarea. Uitându-ne la aceste cazuri, 89 de decese, 77 erau persoane care aveau doar o singură doză primită, iar timpul de la prima doză până la diagnosticul de COVID era de 12 zile, deci, practic, diagnosticul a fost stabilit înainte de cele 14 zile în care încep să apară anticorpii, începe să apară răspunsul imun protector. Celelalte 12 cazuri erau la persoane care aveau ambele doze primite, iar timpul mediu de la cea de-a doua doză şi până la diagnosticul de COVID era de 10 zile, practic, înainte ca beneficiile maximale de după vaccinare să apară", a explicat Gheorghiţă.

El a menţionat că vârsta medie a persoanelor decedate era 72 de ani şi, de asemenea, toate aveau comorbidităţi.

"Însă dacă ne-am uitat şi am analizat rata de fatalitate la persoanele care au fost diagnosticate cu COVID care au fost vaccinate, respectiv persoane nevaccinate, practic, în rândul celor care au fost diagnosticaţi cu COVID şi nu erau vaccinaţi, rata de fatalitate a fost de 2,4%, practic mai mult de două persoane din o sută diagnosticate cu COVID au decedat, iar în cealaltă parte, uitându-ne la rata de fatalitate la persoanele care erau diagnosticate cu COVID şi fuseseră şi vaccinate, această rată de fatalitate este de 0,02%, adică două persoane din 10.000. Deci beneficiile vaccinării sunt indiscutabile. Din păcate, sigur, nu putem vorbi de o protecţie de 100%. Sunt cazuri şi au mai fost menţionate, circa 5% din populaţia oricărei ţări nu dezvoltă răspuns imun protector nici după boala naturală, nici după vaccinare”, a adăugat medicul.

Comenteaza