Încă 134 de cazuri noi de rujeolă raportate în ultima săptamână. Numărul deceselor a ajuns la 33

Încă 134 de cazuri noi de rujeolă raportate în ultima săptamână. Numărul deceselor a ajuns la 33
Potrivit unei informări publicate pe site-ul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), până vineri au mai fost raportate încă 134 de cazuri noi de rujeolă în România, iar numărul deceselor a ajuns la 33.

Conform sursei citate, numărul total de cazuri confirmate de rujeolă în România raportate până vineri este 8.937, dintre acestea, 134 de cazuri au fost confirmate în ultima săptămână.

Astfel, cele mai multe cazuri confirmate şi raportate săptămâna aceasta (21 - 25 august) au fost în județul Călărași, 49, urmat de județul Brașov, cu 43 de cazuri, 12 în Vaslui şi câte 7 în București și Teleorman. Câte 3 cazuri de rujeolă au fost confirmate şi în Dâmbovița, Covasna și Neamț, 2 cazuri în Dolj și câte unul în Botoșani, Giurgiu, Hunedoara, Sălaj şi Sibiu.

Până la această dată rujeola a provocat 33 de decese, 9 în Timiş, 6 în Arad, 7 în Dolj, 3 în Caraş Severin, 1 în
Bihor, 1 în Cluj, 1 în Călăraşi, 1 în Satu Mare, 1 în Vaslui, 1 în Galati, 1 în Mures şi 1 în Bucureşti.

Cel de-al 33-lea deces înregistrat în România din momentul izbucnirii epidemiei este al unei fetiţe în vârstă de zece luni, copilul unei refugiate din Irak, care a murit la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara.

Potrivit Mediafax, medicul Virgil Musta, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş" din Timişoara, a declarat vineri că fetiţa de zece luni a murit în urmă cu câteva zile, fiind internată pe Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă cu mai multe afecţiuni.

„Este vorba despre un copil de zece luni, cu probleme mari de sănătate. Din păcate, a făcut şi rujeolă şi a decedat. Nu era problemă de vaccinare, pentru că nu se ştie dacă s-a născut în Irak sau pe vapor. A avut o spitalizare la Belgrad, apoi la noi, la Pediatrie, apoi a făcut rujeolă. Avea multiple malformaţii congenitale, cerebrale şi de cord", a afirmat medicul Virgil Musta.

„Cel de-al 33-lea deces a survenit la un copil cu malnutriţie şi retard psihomotor sever în vârstă de 10 luni, sex feminin, este cetăţean irakian care a intrat în ţară (jud. Timiş) în data de 07.07.2017. Copilul a fost confirmat cu rujeolă serologic şi prin izolare virală în luna august, 2017. S-au înregistrat cazuri de rujeolă în 41 de judeţe", se arată în informarea Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Comenteaza