În așteptarea promisului Centru de Transplant din Cluj, un medic de la ICUTR își strigă revolta: "Îmi vine să plâng, pentru că trăiesc acolo cu bolnavul și-l văd cum trage"

În așteptarea promisului Centru de Transplant din Cluj, un medic de la ICUTR își strigă revolta: "Îmi vine să plâng, pentru că trăiesc acolo cu bolnavul și-l văd cum trage"

Doctorul Mihai Suciu, urolog la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca, este revoltat de condițiile din din podul clinicii, unde medicii sunt nevoiți să își opereze pacienții.

Urologul Mihai Suciu a declarat joi, cu ocazia unui protest organizat pe terenul pe care ar urma să fie construit Centrul de Transplant Multiorgan, că este trist că de 5 ani, de când s-a discutat construirea noului spital încă nu s-a pus nicio cărămidă pentru ridicarea acestuia și s-a arătat revoltat că de atunci și până acum medicii de la ICUTR sunt puși în situația de a opera pacienți într-un pod, iar mulți dintre bolnavi au ajuns să facă infecții care să-i omoare.

"Nu că acuz pe cineva, dar noi în ăștia 5 ani am operat undeva la 25.000, poate 30.000 de pacienți. Am avut oameni - și îi știu pe cei care mi-au murit, poate care au murit din anumite boli sau infecții sau altceva - ei, aceste cazuri un doctor le duce toată viața cu el, le ține minte și uneori visează noaptea că ar fi putut face ceva mai mult. Noi suntem curajoși că lucrăm în podul acela, ba cred că suntem inconștienți, dar am făcut efortul acesta pentru oameni. Am fost la Minister, ni s-a spus: 'dom'le, în 30 de ani nu s-a făcut un spital, dumneata vrei să faci un spital?'. Cât de imbecil trebuie să fii să spui vorbele astea? Mă așteptam să vină cineva să zică 'da, domnule, hai să încercăm, să facem un pas'", a spus medicul Mihai Suciu.

Medicul a afirmat că în acești ani, de când se tot discută demararea construcției Centrului de Transplant, Institutul la care lucrează ar fi putut începe ridicarea unui spital, dacă ar fi primit terenul de pe strada Victor Babeș. 

"Cu 4 milioane de euro, cât s-a cheltuit până în ziua de astăzi și încă nu s-a făcut nimic aici, dacă ne dădea cineva nouă bucata asta de teren, făceam eu, îmi asumam, cu pacienții, făceam toată clădirea. (...) Din contractul cu Casa, în fiecare lună se pot pune deoparte 30.000 de euro, adică vreo 300.000 de euro pe an. În 5 ani, facem un spital" , susține medicul.

Dr. Mihai Suciu se plânge și de faptul că autoritățile locale nu s-au interesat de soarta ICUTR. 

"Avem pacienți care mor și avem pacienți care merg a doua zi acasă, și-s părinți sau buni și care se gândesc la noi și mai fac câte sau rugăciune pentru noi, probabil că numai Dumnezeu nu mai ajută și rugăciunile lor ca să putem continua. de pe o zi pe alta. Într-un pod de lemn în care nu ai nicio condiție, am încercat, am adus sponsorizări, cât am putut și noi, din toate părțile, și s-a mai făcut ceva. Am făcut un WC, am mai pus parchet - dar până când toate astea? Nu a venit nimeni să vadă ce e acolo. Să vină, să vedem și să punem mâna. Împreună, toți, să luăm un hârleț, o lopată și aicea făceam un spital, noi, cu mâna noastră, doctori, asistente, toți", a adăugat medicul. 

La începutul anului, Ministerul Sănătății a anunțat că proiectul Consiliului Județean Cluj nu va fi finanțat din PNRR. Cu toate acestea, Ministerul, care are în administrare Institutul, a dat termen în decembrie 2023 pentru mutarea Institutului din actualul sediu.

"Finanțați urgent Centrul Integrat de Transplant de la Cluj!"

Proiectul pentru viitorul Centru de Transplant Multiorgan de la Cluj a fost finalizat și, în prezent, se află în fază de licitație construcția clădirii. Problema este că noul spital încă nu a fost prins pe o axă de finanțare, nefiind inclus în PNNR. Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a solicitat în mod repetat Ministerului Sănătății să ia în calcul alocarea sumelor necesare realizării proiectului. 

"Solicit public Ministerului Sănătății, din nou, finanțarea urgentă a Centrului Integrat de Transplant de la Cluj, acesta fiind un proiect strategic de importanță națională!

Condițiile în care sunt efectuate în prezent operațiile de transplant sunt inadecvate. Intervențiile chirurgicale și tratamentul pacienților la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca se realizează în spații neautorizate și în condiții neadaptate rigorilor actului medical. Și din acest motiv, la ICUTR Cluj-Napoca au existat și există cazuri grave de infecții intraspitalicești care sunt greu de controlat și de pe urma cărora pacienții și aparținătorii au mult de suferit.

Ministerul Sănătății, însuși, a constatat, în repetate rânduri, faptul că podul este total inadecvat derulării unui act medical modern, de calitate, în condiții de siguranță. Acest lucru trebuie să înceteze ACUM!

Ministerul Sănătății, cel puțin teoretic, caută soluții pentru un nou sediu al Institutului de Transplant Renal. Nu mai trebuie să o facă, Consiliul Județean Cluj are deja soluția! Dacă Ministerul Sănătății ar asigura finanțarea, în doi ani Transplantul ar fi în casă nouă. Tocmai de aceea, ținând cont de câte vieți ar putea fi salvate suplimentar și câtă suferință ar putea fi, astfel, evitată, solicit finanțarea urgentă a Centrului Integrat de Transplant!", este apelul lui Alin Tișe, făcut în luna februarie a acestui an.

Centrul de Transplant Multiorgan de la Cluj ar urma să aibă 280 de paturi pentru pacienți, 176 de locuri de parcare și va dispune de 12 săli de operație și chirurgie, zone de Imagistică și U.P.U., laboratoare, unitatea de transfuzii și recoltare sânge, zona A.T.I., cabinete medicale și săli de cercetare, saloane, heliport, etc.

Comenteaza