În 1892 Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca se numea „Spitalul de holeră”

În 1892 Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca se numea „Spitalul de holeră”
| Foto: https://infectioasecluj.ro/

Prima unitate sanitară destinată internării și tratării bolnavilor cu diverse boli contagioase, s-a constituit în Cluj în anul 1892 în condiții deosebite, iar azi e în linia întâi în lupta anti-COVID din ţară.

În anul 1888 Europa a fost bântuită de o epidemie de holeră, care a cuprins și Clujul prin 1890. În fața acestei situații grave, Ministerul de Interne și Direcția Sanitară a Muncii din acele vremuri au dispus constituirea de urgență a unui spital destinat izolării și tratării cazurilor de holeră, la periferia Clujului.

Spitalul se compunea din două barăci construite din bârne de lemn și avea 115 paturi, deservind Clujul și o mare parte a Transilvaniei și se numea „Spitalul de holeră”. După stingerea epidemiei de holeră, spitalul a rămas în continuare cu profil de boli infecțioase, izolându-se și tratându-se aici: variola, tifosul exantematic, febra tifoidă, difteria, scarlatina, rujeola, dizenteria, etc.

Actualul Spital Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca, este rezultatul unei străduințe de decenii a prof. dr. Ioan Gavrilă și a colectivului său, dat în folosință la 01.11.1970 ca și clinică organizată după cele mai moderne reguli de profilaxie și tratament, scrie pe siteul instituţiei. 

Începând cu anul 2007, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca a intrat într-un amplu proces de modernizare, iar din anul 2009 Spitalul a preluat în structura sa ca Ambulatoriu Integrat, fostul Centru Clinic de Diagnostic și Tratament Cluj-Napoca. În prezent, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca se află în linia întâi în lupta anti-COVID din ţară.

Comenteaza