Imunitatea în masă nu mai poate fi atinsă prin vaccinarea anti-COVID. Care este motivul

Imunitatea în masă nu mai poate fi atinsă prin vaccinarea anti-COVID. Care este motivul
| Foto: rfi.ro

Potrivit experților, imunitatea în masă nu mai poate fi atinsă prin vaccinarea anti-COVID din cauza variantei mult mai infecţioase Delta a noului coronavirus.

Directorul Oxford Vaccine Group, Sir Andrew Pollard, a declarat, acum câteva zile, în faţa parlamentului britanic că, întrucât vaccinurile anti-COVID nu opresc complet răspândirea coronavirusului, ideea atingerii imunităţii în masă a devenit „mitică”, transmite CNBC, citați de Mediafax.

„Cred că ne aflăm într-o situaţie în care, din cauza acestei variante (n.r. Delta), imunitatea în masă nu mai este o posibilitate, deorece ea poate infecta şi indivizii vaccinaţi”, a declarat Pollard, unul dintre cercetătorii implicaţi în dezvoltarea vaccinului AstraZeneca.

„Iar asta înseamnă că toţi cei care nu sunt vaccinaţi se vor întâlni la un moment dat cu virusul. Asta s-ar putea întâmpla luna aceasta sau luna viitoare, s-ar putea întâmpla anul viitor, însă la un moment dat se vor întâlni cu virusul şi nu avem nimic care să oprească această transmitere”, a adăugat acesta.

Ce este imunitatea în masă?

Imunitatea în masă se referă la atingerea unui nivel ridicat al imunităţii populaţiei în faţa unui virus, iar acest lucru se poate realiza atât prin infectare, cât şi prin vaccinare. Varianta ideală este a doua, în contextul în care vaccinul creează imunitate fără ca persoanele să treacă prin boală.

Anticorpii rezultaţi în urma infectării sau a vaccinului ajută, în mod normal, la protecţie în faţa unei viitoare infecţii. Dacă suficiente persoane dintr-o populaţie au imunitate, rata de răspândire a virusului scade. Când este atinsă imunitatea în masă, persoanele care nu sunt vaccinate sunt protejate de nivelul general al imunităţii prezent într-o populaţie.

Astfel, un virus poate fi ţinut sub control cu succes sau eradicat complet în unele cazuri. Campaniile de vaccinare în masă au reuşit să reducă semnificativ numărul de cazuri sau să elimine complet boli ca poliomielita, tuberculoza sau rujeola. Totuşi, Pollard atrage atenţia că lucrurile stau altfel când vine vorba de COVID-19. „Problema cu acest virus este că el nu este rujeola. Dacă 95% din persoane sunt vaccinate împotriva rujeolei, virusul nu se poate transmite în rândul populaţiei”, a spus acesta.

Pollard a mai precizat că deşi vaccinurile anti-COVID încetinesc răspândirea coronavirusului, vor apărea noi variante care se vor răspândi la rândul lor. „Suspectez că virusul va veni data viitoare cu o variantă care posibil va fi şi mai bună în a se transmite în rândul populaţiilor vaccinate, acesta reprezentând aşadar încă un motiv să nu construim o campanie de vaccinare în jurul imunităţii în masă”, a mai declarat acesta.

Totuşi, persoanele care sunt vaccinate beneficiază de o protecţie ridicată în faţa formelor grave ale COVID-19, spitalizării şi deceselor.

Comenteaza