Hepatita acută severă: La ce simptome trebuie să fie atenți părinții

Hepatita acută severă: La ce simptome trebuie să fie atenți părinții

Mai multe cazuri de hepatită acută severă au apărut Europa, iar manifestările bolii misterioase se îngregistrează în special în rândul copiilor. Care sunt simptomele la care părinţii ar trebui să fie atenţi.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că au fost înregistrate cel puțin 169 de cazuri de hepatită acută, la copii cu vârste cuprinse între o lună și 16 ani, iar originile bolii sunt, pentru moment, necunoscute. Cazurile au fost identificate în 11 țări, înclusiv în România. Potrivit OMS, dintre cazurile depistate, cel puțin un copil a murit și alți 17 au avut nevoie de transplant hepatic.

Cazul raportat de România este al unei fetiţe în vârstă de 5 ani, internată la un spital de specialitate în data de 4 aprilie. Nu a fost detectată nici o infecţie virală activă, iar markerii pentru boli autoimune au fost negativi. Starea copilului este stabilă, primeşte medicaţie simptomatică şi este în continuare spitalizat. Copilul nu a călătorit în străinătate şi nu are nici o legatură epidemiologică cu alt caz raportat catre OMS Europa.

Medicul Mihai Craiu a publicat în mediul online un mesaj prin intermediul căruia trăgea un semnal de alarmă cu privire la gravitatea bolii, explicându-le părinţilor când trebuie să-i ducă pe cei mici la medic.

„Până vor exista mai multe date, toţi părinţii vor trebui să poată recunoaşte repede hepatita acută gravă. Un astfel de copil are: 
- icter cutaneo-mucos (este galben la piele şi la ochi)
- stare de oboseală extremă, foarte neobişnuită şi inexplicabilă prin efortul depus de copil
- urină închisă la culoare (ca berea brună sau ca ceaiul negru)
- scaune foarte deschise la culoare (scaune acolice, asemănatoare celor pe care le avea copilul în primele luni de viaţă cât era alăptat la sân sau cu o formulă de primă vârstă)
- mâncărimi inexplicabile pe piele (fără semne de boală cutanată)
- sângerare produsă la minime traumatisme sau chiar fără motiv.

În general copilul cu hepatită se simte MULT mai rău decât arată! Nu vă autodiagnosticaţi, nu folosiţi de capul vostru unul din multele produse destinate sănătăţii ficatului, ci mergeti la medic! URGENT!", a avertizat medicul, citat de Adevărul.

Comenteaza