Guvernul va aloca bani din fondul de rezervă pentru medicamente și spitale

Guvernul va aloca bani din fondul de rezervă pentru medicamente și spitale

Asociațiile de pacienți au semnalat, în ultima lună, problemele de finanțare ale sistemului de sănătate, inclusiv lipsa de medicamente acordate prin programele naționale.

“Programele naționale de sănătate au rămas fără finanțare, iar pacienții români au rămas fără medicamente. În ultimele 2 luni, rând pe rând, programele naționale au rămas fără bani. Pacienții cronici sunt trimiși acasă fără tratament și fără nicio altă soluție. Viețile românilor se sting și nimeni nu răspunde pentru toate aceste decese evitabile”, avertizau asociațiile de pacienți, în 19 septembrie.

Joi, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că problema ar putea fi rezolvată săptămâna viitoare, prin alocarea unor fonduri din fondul de rezervă al guvernului. Premierul susține că a discutat în acest sens cu ministrul Finanțelor și cu cel al Sănătății, scrie 360medical.ro.

„Săptămâna viitoare alocăm din Fondul de Rezervă 500 de milioane de lei pentru medicamente și programe de sănătate, plus alte 200 de milioane de lei pentru spitale”, a declarat Marcel Ciolacu, citat de Mediafax.

La începutul acestei săptămâni, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a dat vina pe conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru întârzierea unui act normativ menit să mărească finanțarea spitalelor publice.

Potrivit ministrului, un proiect de ordonanţă de urgenţă (OUG) nu poate fi aprobat de Guvern din cauza observaţiilor transmise de conducerea CNAS.

Săptămâna trecută, Guvernul a aprobat un memorandum pentru suplimentarea bugetului CNAS cu 2,5 miliarde de lei pentru decontarea medicamentelor și serviciilor medicale.

Comenteaza