GRIPA sezonieră a revenit mai puternică anul acesta. Arafat: "Şi gripa duce bolnavii la ATI, nu doar COVID"

GRIPA sezonieră a revenit mai puternică anul acesta. Arafat: "Şi gripa duce bolnavii la ATI, nu doar COVID"
| Foto: https://ziarulromanesc.at/

Raed Arafat, şeful DSU, a declarat joi, că populaţia a fost protejată de gripa sezonieră în perioada pandemiei prin purtarea măştii, dar gripa sezonieră a revenit mai puternică anul acesta, după ce s-a renunţat la măsura de purtare a măştilor.

Arafat a arătat că la nivel de medie pe ţară reiese o infectare cu gripă sezonieră de circa 12.000-15.000 de cazuri, cu cifre mai scăzute în weekend, el adăugând că inclusiv persoanele afectate de virusul gripal de sezon pot ajunge să pună o oarecare presiune pe secţiile UPU şi ATI din spitale.

"Sunt perioadele în care există gripe de sezon. La COVID era o altă situaţie, aveam creşteri pe perioade pe care le-am numit valuri, în timp ce acum avem perioada clasică de gripă, care vine în fiecare an. În perioada pandemiei am purtat mască şi ne-am protejat, dar acum gripa sezonieră revine, mai puternică anul acesta. Este normal că acest lucru revine anual.

Şi gripa duce bolnavii la ATI, nu doar COVID. Sunt şi persoane vulnerabile care ajung la ATI şi cu gripa sezonieră. Dar nici COVID nu s-a terminat total şi mai sunt cazuri de persoane în vârstă care ajung şi necesită terapie intensivă. Astfel, este posibil să existe o presiune mai mare pe ATI decât în perioada anterioară, dar nu comentez soluţiile, nefiind în competenţa pe care o am", a explicat Raed Arafat, citat de Agerpres

"Gripa nu este o boală uşoară, persoanele în vârstă, cele vulnerabile, care au diabet sau care au alte comorbidităţi trebuie evaluate foarte corect, pentru a se vedea dacă necesită internarea sau poate rămâne acasă", a mai afirmat Raed Arafat.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza