Grecia va concedia medicii și asistentele care nu se vaccinează anti-COVID

Grecia va concedia medicii și asistentele care nu se vaccinează anti-COVID

Angajaţii din domeniul sănătăţii publice din Grecia care nu se vaccinează până la finalul lunii martie vor fi concediaţi, a declarat, luni, ministrul grec al Sănătăţii, Thanos Plevris.

În septembrie anul trecut, guvernul condus de prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis, care a impus vaccinarea obligatorie nu doar a angajaţilor sanitari, ci şi a tuturor persoanelor de peste 60 de ani din Grecia, a suspendat salariile pentru aproximativ 6.500 de profesionişti din domeniul medical care au optat să nu se vaccineze împotriva noului coronavirus, reprezentând aproximativ 6% din personalul sanitar şi 2% din totalul medicilor din ţară, relatează EFE, conform Agerpres.

Din acest total, 1.500 de angajaţi sanitari s-au întors la locurile lor de muncă după ce au prezentat un certificat potrivit căruia au trecut prin boală.

Decizia de a-i concedia definitiv pe angajaţii nevaccinaţi (indiferent dacă au trecut sau nu prin boală) a fost luată după o perioadă în care Grecia a înregistrat o medie de 100 de decese pe zi, într-o ţară ce numără 10,7 milioane de locuitori şi al cărei sistem medical se află sub o mare presiune, cu un număr ridicat de pacienţi intubaţi şi cu rate înalte de spitalizare, în pofida unui număr mai mic de cazuri de COVID-19 în actualul val al pandemiei.

În pofida acestei presiuni, luni a intrat în vigoare flexibilizarea unei serii de măsuri antiepidemice: restaurantele nu vor mai fi nevoite să închidă la miezul nopţii, iar muzica este permisă în baruri şi în discoteci.

Ministrul Thanos Plevris a justificat vineri decizia de a relaxa acele restricţii prin scăderea numărului zilnic de infectări şi a „echilibrului” dintre internări şi ieşirile din spitale.

De asemenea, pe 7 februarie va intra în vigoare în Grecia măsura prin care certificatul de vaccinare expiră după şapte luni de la cea de-a doua doză de vaccin, dacă nu se efectuează şi doza a treia („booster”).

Comenteaza