Grădină de plante medicinale în Ardeal. Cum poți transforma o pasiune în afacere

Grădină de plante medicinale în Ardeal. Cum poți transforma o pasiune în afacere
Cunoscute pentru tratarea unor afecțiuni precum cele respiratorii sau digestive, a insomniilor sau bolilor de piele, plantele medicinale au ajuns în atenția unui public tot mai larg. În plus, cultivarea acestora se poate transforma într-o mică afacere.

La Cluj a fost lansat un proiect menit să-i ajute pe clujenii din mediul rural să facă primii pași în cultivarea plantelor medicinale. În ultima perioadă, încurajarea stilului de viață sănătos a făcut ca tot mai multe persoane să prefere produse bio sau să să întoarcă la leacurile "băbești".

Proiectul, inițiat de Fundația Civitas pentru Societatea Civilă (organizație care pledează pentru implicarea, participarea și dezvoltarea comunității), se adresează persoanelor din mediul rural care fie colectează plante din flora spontană, fie le cultivă în grădina proprie.

În cadrul proiectului, doritorii vor putea să asiste la cursuri și traininguri susținute de specialiști în domeniu, care le vor oferi informațiile necesare cultivării acestor plante. Până acum, asociația a organizat 11 activități de informare în mai multe localități clujene (Cojocna, Dăbâca, Geaca, Fizeșu Gherlii, Iclod, Mihai Viteazu, Mociu, Săvădisla, Sic, Bonțida).

După selectarea participanților la proiect urmează înființarea unui grup de inițiativă, dezvoltarea unei structuri asociative (de tip cooperativă), achiziționarea unor echipamente, dezvoltarea unui plan de afaceri, sprijin pe partea de marketing și ambalare, stabilirea unor relații între organizațiile comunitare și nonprofit. Mai exact, cu bani proveniți din fonduri elvețiene, inițiatorii proiectului vor achiziționa echipamente de procesare - un uscător pentru plante și un distilator. Plante uscate, ceaiuri, tincturi sau uleiuri - toate vor putea fi mai apoi vândute și valorificate.

"Fiecare ce aport o să aducă, atât o să și primească înapoi. Noi, ca fundație, nu vom avea niciun profit. Ideal ar fi ca cei care intră în proiect să își dorească să cultive cât mai mult. Un alt obiectiv prevăzut în proiect este o <<grădină experimentală>>, în una din comunități, în care să se cultive plante medicinale la care să aibă acces cu toții pentru a vedea ce caracteristici are fiecare plantă, cum arată, cum ar trebui să arate, de ce unele cresc mai bine și altele nu", au explicat reprezentanții Asociației Civitas.

Pe piața există cerere, spun ei; atât din partea unor companii farmaceutice sau cosmetice, precum și din partea companiilor sau magazinelor care comercializează plante medicinale sub diferite forme.

Vasile Stoian, din Mihai Viteazu, mărturisește că este pasionat de cultivarea plantelor medicinale. A pornit cultivarea acestor plante din curiozitate, iar acum, posibilitatea de a avea un venit suplimentar de pe urma pasiunii, îi surâde. "De 30 de ani beau numai ceai din plantele pe care le adun. Pentru mine este o ocazie deosebită de a obține bani în plus și cred că print-o asociație ar fi mult mai ușor de găsit piață de desfacere pentru produse", explică bărbatul.

Aceeași pasiune o are și doamna Ciplea, din Apahida: vrea să se întoarcă din nou la natură, unde consider că își poate regâștiga sănătatea din plantele medicinale, în locul medicamentelor procesate. "Mi-am cumpărat multe cărți de unde am început să studiez despre plantele care sunt bune în cazul unor boli. Și așa am început să îmi pun eu în grădină. Salvie, mentă, roiniță, busuioc, gălbenele, oregano, echinaceea și, când am văzut că le merge bine, am zis că aș vrea să dezvolt asta", menționează aceasta.

De domeniul sănătății și de cultivarea plantelor medicinale se arată interesați Adela și Dan, doi clujeni care au renunţat la fuga pentru funcţii şi bani, pentru a duce o viaţă mai simplă. În casa pe care o pun la bătaie pentru toți cei care impart aceleași ideologii, cei doi au organizat, printre altele, și cursuri de permacultură. Acum, vor să pună bazele unor lanțuri alimentare alternative, iar oportunitatea proiectului de cultivare a unor plante medicinale a venit la momentul potrivit.

Proiectul Asociației Civitas va demara, în mod oficial, în această primăvară și se va încheia în 2017.

Comenteaza