Gheorghiţă: Putem ajunge la 40-45.000 de vaccinări pe zi/ Studenţii mediciniști ar putea face parte din echipele de vaccinare

Gheorghiţă: Putem ajunge la 40-45.000 de vaccinări pe zi/ Studenţii mediciniști ar putea face parte din echipele de vaccinare

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, medicul Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că în etapa a doua de vaccinare se poate ajunge la 40-45.000 de doze administrate în fiecare zi.

"După modele pe care le-am avut împreună cu colegii de la Institutul de Sănătate Publică, modelarea epidemiologică, putem ajunge la 40-45.000 de doze administrate în fiecare zi, ceea ce nu reprezintă cazuri noi, nu reprezintă persoane noi, pentru că trebuie să luăm în calcul - din 20 ianuarie încep persoanele care îşi vor face în acea zi rapelul, la care se adaugă persoanele noi, care vor fi la prima doză", a spus Valeriu Gheorghiţă marți în conferinţ de presă de la Palatul Victoria.

Coordonatorul CANCAV a spus că numărul dozelor care se vor putea administra în fiecare zi începând cu data de 20 ianuarie va fi mult mai mare.

"Persoanele care astăzi sunt vaccinate, să luăm un exemplu - 10.000 de persoane, peste 21 de zile vor fi aceste 10.000 de persoane la care se vor adăuga toate persoanele noi care vor fi programate în ziua respectivă", a precizat acesta.

Gheorghiță a vorbit și despre problema resursei umane în centrele de vaccinare și a spus că studenţii la medicină ar putea face parte din echipele de vaccinare. Medicul a precizat s-a întâlnit cu rectorii universităţilor de medicină şi farmacie "în ideea de a stabili un acord cu direcţiile de sănătate publică, tocmai pentru a permite studenţilor la medicină să efectueze activităţi de voluntariat în echipele de vaccinare". 

"Am avut întâlniri şi discuţii cu rectorii universităţilor de medicină şi farmacie în ideea de a stabili un acord cu direcţiile de sănătate publică, tocmai pentru a permite studenţilor la medicină să efectueze activităţi de voluntariat în echipele de vaccinare. Aşteptăm aceste liste în perioada imediat următoare, iar în ceea ce priveşte capacitatea sau resursa umană de a deservi aceste centre de vaccinare, de la nivelul fiecărui judeţ, am primit un necesar de resursă umană care acoperă nevoile acestui moment. Dar ceea ce se aşteaptă este o precizare a modalităţilor prin care fiecare persoană din echipa de vaccinare va fi plătită", a explicat Gheorghiţă.

 

Comenteaza