Gheorghiţă crede că circa 6 milioane de români au trecut deja prin COVID-19. Ce spune despre imunitatea colectivă

Gheorghiţă crede că circa 6 milioane de români au trecut deja prin COVID-19. Ce spune despre imunitatea colectivă

Medicul Valeriu Gheorghiţă, a afirmat, marţi, că, "probabil", circa şase milioane de români au fost infectaţi cu noul coronavirus de începutul pandemiei.

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

"Probabil că vorbim de circa şase milioane de persoane care au istoric de trecere prin boală. (...) Deci, avem la acest moment, ne-am uitat pe date, un procent de circa 30% din cei cunoscuţi cu infecţie SARS-CoV-2 în antecedente care s-au vaccinat. Deci, practic, dacă ne uităm doar la datele pe care le avem în evidenţă la acest moment, avem aproape cinci milioane de persoane care au un anumit grad de imunitate. Dacă ne uităm la estimarea numărului real al persoanelor care au trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2, probabil că vom ajunge undeva la circa opt - nouă milioane de persoane care în momentul de faţă, în România, au un anumit grad de imunitate", a explicat coordonatorul CNCAV, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

Conform lui Gheorghiță situaţia epidemiologică, în prezent, în România este una bună, "favorabilă", întrucât există "o imunitate colectivă" care este constituită atât din numărul de persoane vaccinate, cât şi din cei care au trecut deja prin infecţi.

"Foarte probabil că avem cel puţin de două până la cinci ori mai multe persoane care au trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2 decât cele care sunt în momentul de faţă diagnosticate şi raportate, aşa încât probabil că, de la un judeţ la altul sau de la o regiune la alta, avem o imunitate colectivă între 30 - 35% şi care poate să ajungă chiar până la 50% şi asta explică evoluţia epidemiologică favorabilă în toate judeţele ţării, indiferent de rata de acoperire vaccinală", a precizat medicul.

Medicul atrage, însă, atenția că în continuare riscul de reinfecţie este crescut pentru tulpinile virale mutante.

"Dar asta nu înseamnă că s-a rezolvat problema. De ce? Pentru că riscul de reinfecţie este crescut pentru acele tulpini virale mutante. Şi, din punct de vedere al unei epidemii, în general, circulă şi se vor regăsi în circulaţie acele tulpini virale care sunt cele mai adaptate şi care nu sunt acoperite de vaccinuri sau de răspunsuri imune. Este un proces de adaptare, este un proces natural, pe care din punct de vedere medical îl ştim, îl anticipăm. Tocmai de aceea, vaccinarea va reduce riscul de reinfecţie cu aceste noi tulpini", a explicat șeful CNCAV.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza