Gheorghiță: În prezent, doar cine nu vrea nu se vaccinează. Încrederea oamenilor a scăzut mult în toți acești zeci de ani

Gheorghiță: În prezent, doar cine nu vrea nu se vaccinează. Încrederea oamenilor a scăzut mult în toți acești zeci de ani

Medicul Valeriu Gheorghiță, a afirmat, marți, că, în momentul de față, doar cine nu vrea nu se vaccinează dar că "nu avem cum să facem mai mult dacât oamenii înțeleg că trebuie să facă".

Valeriu Gheorghiță a fost întrebat dacă este mulțumit de modul în care evoluează campania de vaccinare din România, având în vedere scăderea interesului pentru imunizare.

„Eu pot să spun că sunt mulțumit și chiar le mulțumesc colegilor din CNCAV, de la nivelul instituțiilor, dar și personalului din centrele de vaccinare. Noi am depus un efort important în această perioadă. Am creat o infrastructură care nu exista anterior. Am deschis cabinete de vacinare, centre mobile, vaccinare în cabinetele de familie, la operatorii privați, maratoane de vaccinare - în momentul de față, doar cine nu vrea nu se vaccinează. Nu avem cum să facem mai mult decât oamenii înțeleg că trebuie să facă. Dacă ritmul de vaccinare a scăzut, cred că dorința de vaccinare, de fapt, a scăzut și nu are legătură cu organizarea efectivă, logistică, cred că nici cu campaniile de comunicare. Probabil că aici, pentru anumite segmente populaționale, mai sunt foarte multe lucruri de făcut, însă problema fundamentală este în ceea ce privește încrederea oamenilor, care este diminuată mult în toți acești zeci de ani, în autoritate în general și acest lucru nu se câștigă peste noapte. E o problemă în ceea ce privește în general intenția de vaccinare în România pe toate tipurile de vaccin, nu doar pe vaccinarea împotriva COVID-19”, a afirmat președintele CNCAV, medicul Valeriu Gheorghiță, într-o conferință de presă.

Medicul a mai spus că România se numără printre statele care asigură cel mai simplu acces la vaccinarea anti-COVID, însă a subliniat că "trebuie și voinţa din partea beneficiarilor vaccinării".

"Sigur că se poate mult mai bine, dar nu ţine neapărat de modul în care se organizează activitatea de vaccinare, este un acces - cred că este cel mai simplu acces din toate ţările europene. Oamenii pot să îşi aleagă tipul de vaccin, pot să se prezinte direct la centrele de vaccinare, se organizează evenimente de tip maraton, care, în general, sunt pe perioada de weekend, când timpul liber al oamenilor este mai crescut, operatorii economici privaţi au posibilitatea să se vaccineze chiar la locul de muncă, cu echipe mobile", a afirmat Gheorghiţă.

Până luni după-amiază, în România au fost vaccinate 4.457.688 de persoane, dintre care aproape 4 milioane cu ambele doze.

Comenteaza