Gheorghiță, despre tulpina indiană: Nu reduce semnificativ eficienţa vaccinurilor

Gheorghiță, despre tulpina indiană: Nu reduce semnificativ eficienţa vaccinurilor

Medicul Valeriu Gheorghiță a spus joi că tulpina indiană coronavirusului nu este "neapărat mai contagioasă", că măsurile de prevenţie rămân valabile și că vaccinurile sunt eficiente faţă de formele severe de COVID-19.

"Tulpina indiană este definită prin prezenţa a două mutaţii, care se asociază cu reducerea activităţii neutralizante a anticorpilor obţinuţi după vaccinare, însă nu este un impact semnificativ, care să reducă eficienţa vaccinurilor, aşa încât mesajul rămâne unul foarte clar, de a ne prezenta şi de a ne vaccina într-un număr cât mai mare, tocmai pentru a reduce circulaţia virusului în populaţie şi pentru a reduce riscul să cumuleze noi mutaţii", a explicat coordonatorul CNCAV, dr. Valeriu Gherghiță.

Medicul a spus că respectiva variantă de coronavirus, depistată şi în ţara noastră, "nu este neapărat mai contagioasă".

"Aceste mutaţii care sunt identificate pe această tulpină se pare că reduc activitatea neutralizantă a anticorpilor, însă, de pildă, comparativ cu tulpina sud-africană, nu este mai rezistentă faţă de vaccinurile actuale, aşa încât nu se aşteaptă să vorbim de o eficienţă substanţial redusă a vaccinărilor", a afirmat Gheorghiţă.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID a mai precizat că vaccinurile "cu siguranţă îşi menţin eficienţa faţă de forme severe, faţă de complicaţii ale bolii, faţă de riscul de spitalizare", prin urmare, "nu avem la acest moment motive să ne îngrijorăm".

"Rămân aceleaşi măsuri valabile. Este important să respectăm măsurile de prevenţie, indiferent de tipul de tulpină de care vom vorbi. Aceleaşi măsuri de prevenţie îşi păstrează eficienţa, atât cele nefarmaceutice, cât şi vaccinarea", a spus Gheorghiță.

INSP a fost informat joi dimineaţă asupra faptului că un laborator de analize din oraşul Sfântu Gheorghe a identificat o variantă "indiană" a noului coronavirus, la o persoană de 26 de ani, care a ajuns în România în urmă cu aproximativ o lună. 

Comenteaza