Gheorghiţă, despre cazul fetei vaccinate cu Johnson&Johnson: "Am vorbit cu directorul DSP Cluj; Nu anticipăm niciun risc din punct de vedere medical"

Gheorghiţă, despre cazul fetei vaccinate cu Johnson&Johnson: "Am vorbit cu directorul DSP Cluj; Nu anticipăm niciun risc din punct de vedere medical"

Coordonatorul CNCAV, Valeriu Gheorghiţă, a spus că a discutat cu directorul DSP Cluj despre cazul elevei care a fost vaccinată din greşeală cu Johnson&Johnson într-un centru din Cluj-Napoca, în condiţiile în care acest vaccin este recomandat peste 18 ani.

Șeful CNCAV a fost întrebat, marţi, într-o conferinţă de presă, dacă este adevărat că o elevă care are sub 18 ani a fost vaccinată din greşeală cu Johnson&Johnson, la Cluj-Napoca. 
 
"Am vorbit cu directorul DSP Cluj, mi-a confirmat că într-adevăr acest lucru s-a întâmplat. A fost, din câte mi s-a transmis, o eroare la momentul triajului, în sensul în care nu s-a reuşit - pentru că la momentul la care o persoană vine la triaj, se scanează cartea de identitate şi acolo se vede vârsta şi în funcţie de tipul de tipul de vaccin se spune dacă este sau nu eligibil, dacă se poate sau nu vaccina. Persoana a trecut de triaj şi a fost vaccinată, ulterior în momentul în care s-a încercat să se introducă în RENV vacccinul, evident că nu s-a putut face acest lucru pentru că a apărut o eroare de introducere, ţinând cont că vaccinul cu Johnson, în momentul de faţă, are autorizare peste vârsta de 18 ani", a afirmat Gheorghiţă. 
 
Medicul a subliniat că astfel de erori "nu trebuie să se întâmple", dar a precizat că nu anticipează probleme medicale pentru adolescenta vaccinată, în vârstă de 17 ani și 9 luni. 
 
"Este un lucru care nu trebuie să se întâmple, din acest punct de vedere există proceduri, există instrucţiuni şi fiecare persoană care ajunge în centru de vaccinare trebuie să efectueze acest triaj. S-a efectuat acest triaj, dar nu s-a indentificat corect vârsta persoanei respective. Acum întrebarea este din punct de vedere medical dacă există vreun risc sau vreo repercusiune asupra stării de sănătate, nu există, nu se anticipează niciun risc. De ce? Pentru că din punct de vedere al profilului biologic, imunologic la peste 17 ani, respectiv 18 ani, organismul nu este diferit ca reactogenitate şi ca imunogenitate. Erau studii în evaluare şi pentru grupa sub 18 ani, tocmai de aceea nu anticipăm că vor fi probleme din punct de vedere medical. Dar nu trebuie să se întâmple astfel de situaţii”, a mai spus coordonatorul campaniei de vaccinare.

Serul de la Johnson&Johnson i-a fost administrat elevei de 17 ani ieri dimineață, în centrul de vaccinare de la Colegiul "Anghel Saligny". Vezi AICI explicațiile DSP Cluj în legat de incident.

loading...
Comenteaza