Gheorghiță, avertisment privind efectele COVID: "Decizia de a nu vaccina copilul de 12 ani nu este una suficient de întemeiată"

Gheorghiță, avertisment privind efectele COVID: "Decizia de a nu vaccina copilul de 12 ani nu este una suficient de întemeiată"

Medicul Valeriu Gheorghiță spune că decizia părinților de a nu-și vaccina copiii de teama unor posibile reacții adverse "nu este una suficient de întemeiată, ţinând cont că boala în sine este mult mai complicată ca evoluţie şi ca potenţiale sechele pe termen lung". 

Coordonatorul CNCAV a fost întrebat, joi, ce crede despre refuzul părinților de a-și vaccina copiii.

"Toate ezitările, toate întrebările, preocupările sunt absolut legitime şi de-a lungul acestor luni am înţeles şi am ascultat fiecare opinie şi am încercat să oferim răspunsurile potrivite, bazându-ne pe datele ştiinţifice validate, şi nu pe speculaţii. Avem date cât se poate de clare de siguranţă, de tolerabilitate şi de eficacitate, cu atât mai mult eficienţa a fost probată şi validată în viaţa de zi cu zi. Cred că iar ne întoarcem la încredere şi la educaţie sanitară. (...) Astăzi, riscul de infectare este foarte mare, practic, dacă vorbim de o rată de incidenţă de peste 10 la mie înseamnă o persoană din 100 sunt potenţial infectate în momentul în care mergem pe stradă. Riscul de infectare este crescut aşa încât decizia de a nu îmi vaccina copilul de peste 12 ani de teama unor reacţii adverse nu este una suficient de întemeiată, ţinând cont că boala în sine este mult mai complicată ca evoluţie şi ca potenţiale sechele pe termen lung, inclusiv acele riscuri de complicaţii cardiace de care ştim că majoritatea tinerilor se tem tocmai pentru că a fost deschis acel semnal de siguranţă", a spus Valeriu Gheorghiță, joi, după ce s-a vaccinat cu doza 3.

Medicul a explicat că studiile arată că riscul apariției unor reacții adverse este unul scăzut.

"Este un studiu recent publicat, săptămâna aceasta, care arată că incidenţa miocarditei la grupa de vârstă 18-25 de ani pentru doza 1 este de 0,8 cazuri la un milion de doze administrate, iar pentru doza 2 este de 5,8 cazuri la un milion de doze administrate. În toate situaţiile evoluţia a fost favorabilă, au fost cazuri uşoare, care s-au rezolvat. Eu nu spun că nu este un lucru important, dar prin informare şi prin încredere trebuie să înţelegem care sunt semnele eventual care pot să ridice o astfel de suspiciune şi să ne adresăm unui serviciu medical", a explicat Gheorghiță.

Comenteaza