Gheorghiță: "Am reevaluat rata de acoperire vaccinală la nivel național"/ Cum stă Clujul

Gheorghiță: "Am reevaluat rata de acoperire vaccinală la nivel național"/ Cum stă Clujul
| Foto: gov.ro

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva coronavirusului, medicul Valeriu Gheorghiţă, a anunţat care sunt județele cu cea mai mare rată de acoperire vaccinală.

"Ne-am uitat şi am reevaluat rata de acoperire vaccinală la nivel naţional. Aş vrea să fac o precizare: populaţia la care facem referire este populaţia rezidentă, aşa cum ea este raportată de către Institutul Naţional de Statistică, aşa încât datele la zi pentru Bucureşti avem o rată de acoperire vaccinală de circa 33,8 la sută din populaţia rezidentă şi dacă eliminăm populaţia sub 16 ani avem o rată de acoperire vaccinală în momentul de faţă în Bucureşti de 40%, ceea ce înseamnă o rată suficient de bună şi cred că acest lucru cel puţin parţial explică şi evoluţia favorabilă a pandemiei la nivel naţional. Pentru judeţul Cluj avem o rată de acoperire vaccinală de 30,2 la sută şi, la fel, dacă ne uităm la populaţia eligibilă mai mare de 16 ani inclusiv avem o rată de acoperire vaccinală de 35,7 la sută. Atenţie, vorbim de judeţ şi nu de municipiul Cluj-Napoca. În municipiul Cluj-Napoca rata de acoperire vaccinare este de 40% în momentul de faţă", a declarat Valeriu Gheorghiţă, marţi, într-o conferinţă de presă. 
 
Coordonatorul CNCAV a prezentat rata de vaccinare și pentru celelalte judeţe aflate în top, cu un procent de acoperire de peste 20%. 

 
"Pentru judeţul Sibiu avem o rată de acoperire vaccinală pentru populaţia rezidentă de 23,7 la sută, pentru populaţia eligibilă mai mare de 16 ani - 28,9 la sută. Pentru Braşov - 23,65% rată de acoperire vaccinală a populaţiei rezidente, dacă ne uităm la populaţie eligibilă peste 16 ani - 28,8 la sută, Timiş - 23,41 rată de acoperire vaccinală, pentru populaţia eligibilă - 27,8 la sută şi Constanţa 22,6 la sută rată de acoperire vaccinală, pentru populaţia eligibilă 27,38%”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare. 
 
Întrebat care sunt judeţele codaşe în ceea ce priveşte rata de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă a afirmat: "Nu aş vrea să spun neapărat judeţe codaşe. Sunt judeţe în care foarte probabil că numărul persoanelor care au trecut prin boală este foarte mare, vă dau exemplul Suceava, probabil procentul celor care au făcut infecţia cu Sars-Cov-2 este foarte mare. Nu am date exacte din judeţul respectiv în ceea ce priveşte seroprevalenţa însă este unul din motivele pentru care oamenii amână decizia de vaccinare, faptul că au trecut prin infecţie", a precizat Gheorghiță.

Comenteaza