Gheorghiţă a anunțat când vin vaccinurile pentru copii: Toate procedurile sunt pregătite

Gheorghiţă a anunțat când vin vaccinurile pentru copii: Toate procedurile sunt pregătite

Preşedintele CNCAV, Valeriu Gheorghiţă, a transmis, marţi, că debutul campaniei de imunizare pentru copiii cu vârste între 5 și 11 ani va fi anunţat din timp și că România urmează să primească prima tranşă de seruri.

"Noi ne aşteptăm ca după 15 ianuarie să primim prima tranşă din vaccinul pediatric de la compania Pfizer. În momentul de faţă, pot să vă spun că toate procedurile, instrucţiunile, platforma de programare, Registrul Electronic Naţional de Vaccinare sunt, deja, pregătite. Vom anunţa din timp momentul la care va debuta efectiv această etapă de vaccinare" a spus șeful CNCAV, medicul Valeriu Gheorghiță, marți, în cadrul dezbaterii privind vaccinarea copiilor.

Gheorghiță a precizat că vaccinarea se va putea face atât în centrele de vaccinare care vor avea cabinete dedicate imunizării copiilor, în unităţi sanitare, dar şi în centrele din afara unităţilor sanitare, precum şi în cabinetele de medicină de familie, acolo unde medicii de familie vor solicita şi astfel de vaccinări pediatrice.

Medicul a spus și că impactul infectărilor la copii este semnificativ mai mic, dar nu este zero.

"Primele date privind coronavirusul au arătat că rata de infectare în rândul copiilor este destul de mică. Din punctul de vedere al ponderii cazurilor internate, aproximativ 1,5% din totalul cazurilor de COVID-19 înregistrate în România au fost raportate la copii din grupa de vârstă 5-11 ani, iar 3% din cazuri la grupa de vârstă 11-14 ani

În timpul valului 4 am observat o creştere drastică a numărului de cazuri şi la această categorie de vârstă, dovedind cât de repede se transmite varianta Delta a coronavirusului.

Dacă ne uităm la impactul pe care Covid-19 îl are în rândul tinerilor, în mod deosebit grupa de vârstă 5-11 ani, datele din Europa ne arată că rata de internare în spitale a copiilor este de la 3 până la 5 cazuri la 1.000 de persoane, iar rata de internare la secţia de terapie intensivă este undeva la 10 cazuri la 10.000 de persoane. Astfel, putem spune că impactul este semnificativ mai mic decât la populaţia adultă, dar nu este 0", a explicat Valeriu Gheorghiță.

Comenteaza