Gata cu concediile medicale pentru COVID decontate 100%? Medic: Se trece boală obișnuită, va fi plătit doar 75%

Gata cu concediile medicale pentru COVID decontate 100%? Medic: Se trece boală obișnuită, va fi plătit doar 75%

Un medic de familie din Cluj a explicat că, în urma unei OUG emisă săptămâna trecută, concediile medicale pentru COVID-19 se vor acorda ca pentru o boală obişnuită, astfel că remuneraţia va fi de 75%.

Medicul de familie Mihai Mara a spus, marți seara, la Medika TV că COVID-19 se va trece ca boală obișnuită în concediile medicale și că documentul trebuie acordat neapărat în prima zi de îmbolnăvire.

”Nu există informații clare. Noi am solicitat lămuriri de la Casa de Sănătate, lămuriri cu privire la modalitatea în care se acordă aceste concedii. Am înțeles că în țară, câteva Case de Sănătate au înștiințat deja medicii că aceste concedii nu se mai acordă pe stilul vechi, se vor acorda ca pentru o boală obișnuită. Ce înseamnă asta pentru pacienți? În trecut,  concediul pentru COVID-19 se acorda la sfârșitul perioadei de izolare, era plătit 100% și era plătit direct din banii Casei de Sănătate. Dacă se trece pe boală obișnuită se va plăti 75% și trebuie acordat în prima zi de îmbolnăvire, în prima zi a consultului la medicul de familie”, a declarat medicul Mihai Mara, la Medika TV.

În aceeași emisiune, Evelyn Cristescu, medic de familie în Bucureşti, a confirmat cele spuse de medicul clujean, dar a afirmat că prevederile ordonanţei nu au intrat încă în vigoare.
 
”Am primit astăzi o informare de la CAS în care ni s-a spus că se va modifica legislaţia, nu s-a modificat încă şi se va modifica şi acordarea concediului medical pentru COVID, asta înseamnă că nu va fi decontat sută la sută, ci 75 la sută, va fi pe boală obişnuită. De asemenea, că nu va fi eliberat retroactiv, cum este acum, ci că este eliberat la debutul bolii. Covid a devenit o boală virală obişnuită, sezonieră sau nu, dar care se supune aceloraşi reguli ca alte boli virale cum e gripa de exemplu”, a declarat medicul Evelyn Cristescu.

Comenteaza