First Contact, aplicaţie dezvoltată la Cluj! Te anunţă dacă ai intrat în contact cu un bolnav COVID

First Contact, aplicaţie dezvoltată la Cluj! Te anunţă dacă ai intrat în contact cu un bolnav COVID
| Foto: digi24.ro

First Contact este prima aplicație din România care te avertizează dacă ai intrat în contact cu o persoană infectată cu COVID-19.

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

Tehnologia poate ajuta sistemul medical să ţină sub control răspândirea virusului. Aşa au apărut şi aplicaţiile de mobil care te avertizează dacă ai intrat în contact cu o persoană infectată. Un grup de IT-işti din Cluj au lansat, joi, aplicaţia „First Contact”, bazată pe tehnologia Bluetooth. E gratuită şi nici nu trebuie să-ţi faci grij: nu există date personale stocate, iar autorităţile au o implicare minimă.

Asociaţia care a dezvoltat First Contact a cerut încă din aprilie acordul statului român pentru a colabora. Dar răspunsul a venit foarte greu.

Silviu Alexe, voluntar la Asociaţia „Noi Cetăţenii”: Probabil că la noi le-a fost frică deja pentru că circulă tot felul de conspiraţii, dacă le mai zicea şi Arafat să-şi pună aplicaţii...Trebuie să ţină bluetooth-ul deschis pentru că ea funcţionează prin semnalul de bluetooth, relatează Mediafax.

Atunci când doi utilizatori ai aplicaţiei se întâlnesc, telefonele lor vor face schimb de date. Iar dacă unul dintre ei se infectează, vor primi o notificare.

Silviu Alexe, voluntar la Asociaţia „Noi Cetăţenii”: Să spunem că eu mai târziu mă infectez peste vreo săptămână, automat când eu mă înregistrez ca infectat, telefonul meu va căuta prin memorie toţi contacţii cu care m-am văzut în ultimele 14 zile şi le va da anonim la fiecare o avertizare.

E un instrument bun pentru controlul epidemiei. Noi am vrut să fie total anonimă această aplicaţie deci nimeni să nu ştie defapt cine eşti tu.

• Prototipul aplicaţiei a fost dezvoltat în 2 luni

• 600 de voluntari s-au oferit să testeze aplicaţia

• Google: aplicaţia nu are problemă de securitate sau de încredere

• Utilizatorii sunt anonimi

• UE: 21 din 28 de ţări au aplicaţia

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza