Finanțarea registrelor de cancer, create la Cluj și Timișoara, anulată de MS. Achimaș-Cadariu: "Nu poți vorbi serios despre Oncologie fără a avea în spate un astfel de suport"

Finanțarea registrelor de cancer, create la Cluj și Timișoara, anulată de MS. Achimaș-Cadariu: "Nu poți vorbi serios despre Oncologie fără a avea în spate un astfel de suport"

Prof.univ.dr. Patriciu Achimaș-Cadariu semnalează faptul că Ministerul Sănătății a anulat finanțarea registrelor de cancer regionale, create la Cluj și la Timișoara, instrumente care sunt de însemnătate capitală în oncologia modernă.

Registrul de cancer reprezintă un instrument de însemnătate capitală în oncologia modernă, afirmă prof.univ.dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, de la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj Napoca, pe pagina de Facebook a spitalului

De ce sunt importante astfel de registre?

"Este o colecție de date privitoare la pacienți: date demografice, caracterizări ale tumorii, ale extinderii ei, modul în care evoluează sub tratament sau fără tratament și din care putem obține informații privind incidența cu care apar unele cancere.

Asta ne ajută să ne pregătim serviciile pentru a face față nevoilor într-o localizare specifică. De asemenea, ne arată dacă identificăm bolile în timp util și dacă le-am tratat bine sau nu. Putem verifica dacă datele noastre de supraviețuire sunt în concordanță cu ale instituțiilor etalon în domeniu și ne arată calea de urmat.

Registrul de cancer ne-ar permite să planificăm, după nevoi, atât infrastructura și specialiștii pe subdomenii, cât și furnizorii de medicamente specifice, să dimensionăm corect serviciile de chimioterapie, radioterapie, chirurgie, anatomie patologică sau psihologie oncologică.

Nu poți vorbi serios despre Oncologie fără a avea în spate un astfel de suport", explică medicul clujean, menționând că, în prezent, funcționează "un sistem eterogen, în care pacienții se tratează în multiple instituții, iar raportarea cazurilor nu se face sistematic, ceea ce îngreunează munca medicului curant".

"Registre de cancer regionale au fost create, prin eforturi locale, la Cluj și la Timișoara, dar Ministerul Sănătății le-a anulat finanțarea", atrage atenția profesorul Achimaș-Cadariu.

Comenteaza