Femeia cu primul transplant de faţă din lume a murit

Femeia cu primul transplant de faţă din lume a murit
Franțuzoaica, Isabelle Dinoire, a fost operată în 2005, la vârsta de 38 de ani, după ce fusese desfigurată de propriul câine.

Isabelle Dinoire a murit la 22 aprilie, însă decesul nu a fost făcut public pentru a respecta intimitatea familiei, a precizat spitalul într-un comunicat. Potrivit cotidianului Le Figaro, care a dezvăluit primul informația, Isabelle Dinoire a suferit în ianuarie un nou acces de respingere a grefei și a pierdut o parte din mobilitatea buzelor.

Tratamentele anti-respingere pe care era nevoită să le urmeze toată viața au favorizat apariția a două boli de cancer, precizează aceeaşi sursă. Desfigurată de câinele său, Isabelle Dinoire a fost, în 2005, prima persoană din lume căreia i s-a făcut o grefă facială triangulară compusă din nas, gură și mandibulă.

Intervenția, care a durat 15 ore, a fost realizată în premieră de o echipă alcătuită din profesorul Jean-Michel Dubernard, chirurg francez recunoscut pe plan mondial pentru a fi realizat prima grefă de mână în 1998 și de profesorul Bernard Devauchelle, specialist în chirurgie maxilo-facială.

Conform The Guardian, Isabelle, mamă a doi copii, divorţată, a povestit circumstanţele care au dus la pierderea unei jumătăţi din faţa ei. În urma unei săptămâni stresante, Dinoire, a ingerat un pumn de pastile cu intenţia de a se sinucide. Tentativa a dat greş, femeia s-a trezit pe canapea, a vrut să-şi aprindă o ţigară, moment în care a observat sângele care-i curgea pe faţă şi câinele care era langă ea. Dupa ce s-a uitat în oglindă, a descoperit rănile terifiante. 

Transplantul a fost posibil datorită unei donatoare aflată în moarte clinică, cu autorizația familiei acesteia. De la transplantul realizat Isabellei în 2005 la spitalul Amiens Picardie din Franţa, peste 30 de persoane din lume au beneficiat de astfel de intervenţii.

 

Comenteaza