Soluţia pentru a păstra spitalele necontaminate e imposibil de aplicat în România

Soluţia pentru a păstra spitalele necontaminate e imposibil de aplicat în România
| Foto: Wikimedia

Un spital din Bruxelles identifică prin computer tomograf pacienţii cu coronavirus asimptomatici. România nu are condiţii să trieze pacienţii prin CT înainte de a-i interna. Aproape 400 de medici români sunt infectaţi deja cu noul coronavirus.

Ca să nu contamineze spitale întregi cu noul coronavirus, mai multe ţări au introdus testarea la computerul tomograf a pacienţilor. În acest fel, sunt identificate leziunile pulmonare, iar persoanele care ar putea fi infectate sunt plasate în izolare cât timp aşteaptă rezultatele testelor pentru COVID. În Belgia, Italia sau Franţa se practică acest sistem. La noi, e imposibil. Profesorul Florin Mihălţan îţi explică de ce.

”Triaj doar prin tomograf de la început în condiţiile actuale ale României este imposibil în momentul acesta, cu dotările pe care le avem şi cu presiunea care vine de la pacienţii cu Covid şi pacienţii fără Covid. Trebuie circuite separate, este un lucru extrem de greu realizabil”, a declarat Florin Mihălţan, medic pneumolog.

Un spital din Bruxelles a descoperit că 8% din pacienţii cărora li s-a făcut tomografie toracică erau infectaţi cu virusul SARS Cov-2, deşi nu aveau simptome. La noi, acest lucru rămâne la nivel de deziderat, sunt puţine tomografe în spitale şi ne lipsesc condiţiile pentru a le folosi în siguranţă.

”Trebuie planificate la un singur tomograf al aceluiaşi serviciu, eventual în ore diferite, cu trasee diferite şi cu dezinfecţie după şi pentru personal şi pentru locaţie”, a mai precizat medicul Mihălţan.

Pentru că spitalele din România nu au reuşit să identifice pacienţii infectaţi cu noul coronavirus, mai multe unităţi au fost plasate în caratină şi aproape 400 de cadre medicale sunt infectate. Pentru pacienţii internaţi în spitale, rezultatele testelor pentru COVID pot veni chiar şi după o săptămână, scrie Mediafax.

Comenteaza