Estimare: La finalul verii, 90% din cazurile de COVID, cu varianta Delta

Estimare: La finalul verii, 90% din cazurile de COVID, cu varianta Delta

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor estimează că, la începutul lunii august, circa 70% din cazurile noi de COVID-19 vor fi cauzate de varianta Delta, ajungând la aproximativ 90% până la finalul verii.

Conform datelor puse la dispoziție de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, estimarea prevalenței tulpinii Delta, conform ratei de secvențiere a statelor în UE, în data de 15 iulie 2021 este următoarea:

  • > 90% în UK ;
  • > 50% în Irlanda, Portugalia, Germania, Belgia, Danemarca, Slovenia, Estonia;
  • 25 – 50% în Franța, Olanda, Italia, Grecia, Cehia, Slovacia;
  • 5 – 15% în România, Norvegia, Letonia;
  • < 5% în Polonia, Ungaria, Bulgaria.

Conform CNCAV, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor estimează, pe baza modelării matematice, că în acest ritm, circa 70% din cazurile noi de infecții vor fi cauzate de varianta Delta la începutul lunii august, ajungând la aproximativ 90% până la finalul verii.

Evoluția cazurilor în Marea Britanie

Conform datelor oficiale, în ultima perioadă, în Marea Britanie se înregistrează un număr crescut de cazuri de infecție cu virusul SARS-CoV-2.

În perioada aprilie – mai, media cazurilor a fost de 2.400 cazuri noi/zi. În luna iunie au fost înregistrate însă 10.468 cazuri/zi, iar în ultima săptămână, apogeul cazurilor a trecut de 50.000 cazuri noi/ zi.

Beneficiile vaccinării

Conform statisticilor, deși numărul de cazuri noi/ zi a crescut mult, magnitudinea a ajuns la ~75% din valul anterior, infecțiile sunt la ~ 10% comparativ cu valul anterior, iar decese sunt la ~ 3.3% (1/30) din valul anterior.

Concluziile analizei realizate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor sunt:

  • Vaccinarea cu schema completă este foarte importantă.
  • Vaccinurile împotriva COVID-19 sunt eficiente și împotriva tulpinii Delta.
  • Vaccinarea în procent mare a grupelor de risc reduce semnificativ numărul de spitalizări și decese în plin val cauzat de tulpina Delta, chiar în condițiile în care această variantă s-a dovedit mai transmisibilă.
  • Vaccinarea alături de respectarea măsurilor de protecție non-farmaceutice reprezintă metodele de limitare a efectelor pandemiei.
Comenteaza