Epidemiolog italian: Carantina, vaccinurile, măștile au salvat 50.000 - 100.000 de vieți

Epidemiolog italian: Carantina, vaccinurile, măștile au salvat 50.000 - 100.000 de vieți

Medicul Carlo La Vecchia, epidemiolog la Universitatea din Milano, declară că restricțiile au salvat, în Italia, între 50.000 și 100.000 de oameni.

Întrebat câte decese au fost evitate în urma restricțiilor, epidemiologul a răspuns, pentru Repubblica: „sunt calcule foarte complexe. Cea mai precisă estimare se referă la perioada cuprinsă între 10 martie și 10 aprilie 2020, adică la începutul pandemiei. În acele zile, serviciile de sănătate din Lombardia și din alte regiuni nordice erau la pământ. Acolo, în acel moment, restricțiile au salvat câteva zeci de mii de oameni, să zicem între 30.000 și 50.000. La urma urmei, un studiu realizat de Colegiul Imperial din Londra a calculat 38.000 de decese evitate".

Referitor la adoptarea măștilor și la distanțare, Carlo La Vecchia spune că îi e greu să estimeze cât au cântărit.

„Aici este mai dificil de dat o cifră. Și apoi trebuie să ne amintim că practic toate țările au impus masca și distanțarea, așa că este greu de crezut că un guvern cu o orientare politică diferită ar fi luat decizii diferite. Oricum ar fi, se poate vorbi totuși de câteva mii de vieți salvate. Trebuie spus că protecțiile au fost eficiente până la varianta Delta, pentru că la Omicron au fost de puțin folos”, a declarat epidemiologul, potrivit stiripesurse.ro.

Întrebat dacă vaccinurile au salvat multe vieți, Carlo La Vecchia spune: "cu siguranță, ele au reprezentat un punct de cotitură în lupta împotriva virusului, au schimbat istoria bolii”.

Legat de cifrele oficiale ale deceselor, epidemiologul consideră că sunt reale: „probabil că în anumite faze ale pandemiei a existat o subestimare a numărului de decese, dar aceasta a fost compensată de o supraestimare în alte perioade. De exemplu, ultimul val, cel al Omicron 5, este oficial responsabil pentru 10.000 de decese, dar în realitate ar fi 5.000, pentru că celelalte se referă la persoane afectate și ele de patologii importante care au dus la deces".

În ceea ce privește decesele, cifrele oficiale dau 174.000 de morți în Italia. „Fără restricții, am putea adăuga între 50.000 și 100.000, dar sunt estimări dificile”, a mai spus medicul.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza