EMA accelerează evaluarea vaccinului Johnson&Johnson/ 60.000 de doze sunt deja în România

EMA accelerează evaluarea vaccinului Johnson&Johnson/ 60.000 de doze sunt deja în România

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) accelerează evaluarea în cazul vaccinului Janssen (Johnson&Johnson) după ce SUA au raportat cazuri de tromboze ca urmare a utilizării serului.

Comitetul de siguranță al EMA (PRAC) revizuiește cazurile foarte rare de cheaguri neobișnuite de sânge care au avut loc în Statele Unite în urma utilizării vaccinului împotriva Covid-19 Janssen (Johnson & Johnson).

Autoritățile americane au recomandat ieri că utilizarea vaccinului ar trebui să fie întreruptă pe timpul revizuirii a 6 cazuri raportate în Statele Unite, unde au fost administrate până acum peste 6,8 milioane de doze ale vaccinului.

Între timp, Janssen a anunțat decizia lor de a întârzia în mod proactiv livrarea vaccinului în UE, în timp ce investigațiile continuă. Primele livrări erau în curs și au fost recepționate de către statele membre, care au primit recomandarea de a le depozita, până la clarificarea situației.

Conform RO-Vaccinare, EMA accelerează evaluarea în aceast caz, iar o recomandare este așteptată săptămâna viitoare. În timp ce revizuirea este în curs de desfășurare, EMA rămâne de părere că beneficiile vaccinului în prevenirea COVID-19 depășesc riscurile efectelor secundare, iar vaccinul rămâne autorizat la nivel european.

Au ajuns în țară primele doze de vaccin Johnson&Johnson

Primele 60.000 de doze de vaccin anti-COVID Johnson&Johnson au ajuns miercuri dimineaţă în România. Dozele vor fi stocate, deocamdată, în depozitul central, așteaptându-se o decizie cu privire la administrarea lor, deoarece lansarea serului în Europa a fost amânată.

Coordonatorul Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că autorităţile române vor aştepta o precizare de la Agenţia Europeană a Medicamentului înainte de a începe imunizarea cu serul de la Johnson&Johnson, având în vedere că autoritatea de reglementare americană (FDA) au solicitat suspendarea vaccinării cu acest ser în SUA.

 

Comenteaza