EMA a autorizat primul vaccin anti-COVID produs de Sanofi și GSK

EMA a autorizat primul vaccin anti-COVID produs de Sanofi și GSK

Vaccinul autorizat joi de Agenţia Europeană pentru Medicamente are la bază proteine obţinute în laborator de compania franceză Sanofi şi un ingredient adjuvant furnizat de britanicii de la GSK, care creşte reacţia imunitară.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat joi că a aprobat utilizarea ca doză booster a unui vaccin anti-COVID-19 de nouă generaţie dezvoltat de Sanofi şi partenerul său GSK împotriva variantei Beta a noului coronavirus, dar care a furnizat rezultate pozitive şi împotriva variantei Omicron în cadrul studiilor clinice, informează AFP şi Reuters.

Acest vaccin, denumit VidPrevtyn Beta, va putea fi administrat ca doză booster acelor persoane de peste 18 ani care au primit deja schema primară de vaccinare, bazată pe alte seruri anti-COVID-19 autorizate pe piaţa europeană, precum vaccinurile cu ARN mesager dezvoltate de Pfizer şi Moderna şi cele cu vector viral dezvoltate de AstraZeneca şi Johnson&Johnson, au precizat reprezentanţii EMA într-un comunicat.

Potrivit Reuters, citat de Agerpres, vaccinul autorizat joi de EMA are la bază proteine obţinute în laborator de Sanofi şi un ingredient adjuvant furnizat de GSK, care creşte reacţia imunitară.

Vaccinul Sanofi-GSK conţine proteine aflate la suprafaţa variantei Beta a noului coronavirus, ce a fost identificată pentru prima dată în Africa de Sud la jumătatea anului 2020 şi care a fost înlocuită apoi în 2021 de varianta Delta şi, ulterior, de varianta Omicron.

După analizarea rezultatelor furnizate de studiile clinice, EMA a anunţat că o doză booster de VidPrevtyn Beta este cel puţin la fel de eficientă ca o doză a vaccinului Pfizer-BioNTech în ceea ce priveşte restaurarea protecţiei împotriva COVID-19.

Cercetările pentru un vaccin anti-COVID-19 întreprinse de Sanofi şi GSK, doi dintre cei mai mari producători de vaccinuri din lume, au fost amânate de mai multe ori. Vaccinul lor candidat din prima generaţie nu a produs nivelul dorit de protecţie la persoanele vârstnice, în 2020. Apoi, cei doi parteneri s-au orientat spre combaterea variantei Beta a noului coronavirus, o decizie care a necesitat cercetări suplimentare ce au durat mai multe luni.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza