În grija cui au rămas bătrânii infectaţi cu COVID din căminul devenit focar? DSP nu poate detașa personal în unități private

În grija cui au rămas bătrânii infectaţi cu COVID din căminul devenit focar? DSP nu poate detașa personal în unități private

Aproape 100 de cazuri pozitive au fost confirmate printre angajații și rezidenții unui centru de bătrâni de pe str. Timișului din Cluj-Napoca. Direcția de Sănătate Publică (DSP) solicită voluntari pentru îngrijirea pacienţilor deoarece nu are competența de a detașa personal în unități private.

La Căminul Theodora a fost depistat un focar uriaş de Covid-19. Primele cazuri au apărut în urmă cu două săptămâni, după ce singurul medic al centrului a fost depistat pozitiv. Acesta a fost internat în spital, iar directorul instituţiei caută acum disperat alt doctor care să-i ajute pe vârstnici.

„S-au făcut demersuri prin Colegiul Medicilor Cluj, prin Ordinul Asistenţilor Cluj de a găsi persoane voluntare care să se prezinte în această perioadă și să ajute la supravegherea pacienţilor din căminul rezidenţial. Avem un medic de familie care se va prezenta şi va asigura supravegherea de cel puţin de două ori pe săptămână a acestora”, a spus Mihai Moisescu, director al DSP Cluj, informează stirileprotv.

„Au fost luate aceleași măsuri ca în celelalte centre de vârstnici. Personalul medical a anunțat data apariției focarului, în urmă cu opt zile, ei sunt monitorizați de atunci. DSP nu are competența de a detașa personal în unități private. 

Cazurile medii și severe vor fi preluate de spitale, doar că acum este mai greu pentru că avem număr mare de cazuri în comunitate. Nu putem să găsim locuri în spitale pentru 87 de oameni din prima. Deocamdată nu avem cazuri de solicitare pentru locuri în terapie intensivă, dar am luat legătura și cu Spitalul Clinic de Boli Infecțioase pentru eventuale internări.

Din ancheta epidemiologică nu am găsit sursa infectării, dar având în vedere răspândirea mare din comunitate, nu e de mirare. Așteptăm vaccinul, să putem reduce incidența mai ales pentru grupele de risc”, declara șeful DSP Cluj, în 12 decembrie.

12 asistenţi depistaţi cu noul virus, dar fiind asimptomatici au rămas în centru și continuă să îi îngrijească pe bătrânii infectaţi. Până acum, patru persoane din rândul beneficiarilor au avut nevoie de asistență medicală de urgență și au fost transportate la spital, după ce starea lor s-a agravat.

Medicul care îngrijea bolnavii de la căminul de vârstinici devenit focar COVID-19 s-a infectat la rândul său. 

Comenteaza