Două persoane au salvat viaţa altor patru

Două persoane au salvat viaţa altor patru
Patru pacienţi vor avea de astăzi şansa la o nouă viaţă, după ce vor primi rinichii de la două persoane aflate în moarte cerebrală, un bărbat din Oradea şi o femeie din Cluj.

Cele 4 operaţii de transplant vor fi efectuate de o echipă de medici de la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj.

Două echipe de medici au prelevat azi noapte organele de la cele două persoane aflate în moarte cerebrală, după ce familiile şi-au dat acordul. Ficatul şi corneea vor merge la Bucureşti, iar rinichii rămân la Cluj, unde vor scăpa patru pacienţi de chinurile dializei.

Unul dintre pacienţi, o femeie de 32 de ani, este din Cluj-Napoca. De câţiva ani, ea este dependentă de dializă de 3 ori pe săptămână şi ajunsese în punctul în care viaţa ei se împărţea între casă şi spital. Dacă operaţia de astăzi reuşeşte, ea va avea un rinichi nou şi îşi va putea relua viaţa care s-a transformat în coşmar după ce a fost diagnosticată cu insuficienţă renală.

Într-o situaţie similară se regăseşte şi un alt pacient care va primi un rinichi de la donatorul din Oradea. Bărbatul s-a înscris cu lista de aşteptare abia în urmă cu 3 săptămâni, iar aseară, când a fost anunţat că va primi un rinichi nou, a crezut că e o păcăleală de 1 aprilie.

Dacă cele patru operaţii vor decurge bine, în aproximativ o săptămână pacienţii vor fi externaţi şi îşi vor relua viaţa pe care au avut-o înainte să devină dependenţi de dializă.

 

Comenteaza