Dotări noi la Spitalul Judeţean de Urgenţă: unitatea medicală a achiziţionat un nou computer tomograf

Dotări noi la Spitalul Judeţean de Urgenţă: unitatea medicală a achiziţionat un nou computer tomograf
Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Cluj va fi dotată, în curând, cu un computer tomograf în valoare de peste 3 milioane de lei.

Noul aparat CT va deservi nu numai Unitatea de Primire a Urgențelor, ci toate secţiile spitalului aflate în vecinătate, datorită unor softuri speciale, care permit efectuarea de endoscopie digestivă virtuală, vizualizare angiografică 3D şi evaluare dinamică a fluxului sanguin, examinare cardiacă 3D sau imagistică specială oncologică. Aparatul va fi pus în funcţiune în cel mult 60 de zile. 

Fondurile pentru achiziţia aparatului provin din veniturile proprii ale instituţiei, obţinute din excedentul bugetar cu care spitalul a încheiat anul 2015. Valoarea echipamentului de tomografie computerizată multislice cu sistem de postprocesare (CT cu 128 secţiuni) este de 3.360.000 lei, cu TVA (aproximativ 750.000 euro).

"Montarea unui CT în UPU va permite o examinare rapidă a pacientului politraumatizat, stabil sau stabilizat, evitând riscul transportului. Va fi posibilă efectuarea trombolizei în cazul accidentelor vasculare cerebrale ischemice, care se prezintă sub patru ore de la debut. Dincolo de toate, importante sunt reducerea timpilor până la precizarea diagnosticului/internării și reducerea nemulţumirilor pacienţilor și ale aparţinătorilor legate de timpii de aşteptare. Desigur, un alt avantaj îl constituie eliberarea rapidă a echipajelor de SAJ/SMURD şi evitarea transporturilor secundare, cu creşterea capacităţii de asistenţă în prespital a urgenţelor", a precizat dr. Adela Golea, medic-şef UPU-SMURD Cluj. Medicii mai spun că odată cu achiziţia noului echipament medical, Serviciul de Ambulanţă va putea să răspundă mai prompt solicitărilor de urgenţă, datorită faptului că timpii de staționare vor scădea considerabil.

Comenteaza