Deficit de incubatoare în maternităţile clujene. Ce probleme mai au secţiile de neonatologie

Deficit de incubatoare în maternităţile clujene. Ce probleme mai au secţiile de neonatologie
Cele două secţii de neonatologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Cluj au semnalat un deficit de 25 de incubatoare. În plus, secţiile se confruntă cu o lipsă acută de personal, atfel că există şi cazuri în care o asistentă este nevoită să îngrijească 20 de bebeluşi.

SCJU are nevoie de 25 de incubatoare, dintre care 17 aparate pentru secţia Neonatologie I şi 8 pentru secţia Neonatologie II, explică oficialii unităţii medicale. Necesarul întocmit de cele două secţii a fost transmis Ministerului Sănătăţii (MS), la sfârşitul lunii ianuarie 2016. La nivel naţional, spitalele au raportat un necesar de 597 de incubatoare, a declarat ministrul Patriciu Achimaş-Cadariu la începutul acestei săptămâni. Joi, 10 martie, spitalul clujean a primit acordul prealabil al MS pentru achiziţia a 17 bucăţi de incubatoare, fiind alocată suma de 880 mii lei.

Concret, la secţia Neonatologie I sunt necesare şase incubatoare cu servo-control temperatură, umiditate şi oxigen, în condiţiile în care, în momentul de faţă, secţia are în dotare opt astfel de aparate. În plus, secţia mai are nevoie şi de cinci incubatoare standard. De asemenea, mai este necesară achiziţionarea a şase ansambluri integrate pentru nou născuţi cu servo-control de temperatură, umiditate şi oxigen (acum, secţia are două în dotare). Secţia de Neonatologie I dispune de un sistem de transport neonatal şi de 12 paturi pentru nou-născuţi cu sistem de încălzire.

Pentru celalaltă secţie de neonatologie din cadrul SCJU (de la Stanca), sunt necesare două incubatoare cu servo-control pentru temperatură, umiditate şi oxigen (în condiţiile în care secţia deţine acum şase altfel de aparate medicale), dar şi două ansambluri integrate pentru nou născuţi cu servo-control de temperatură, umiditate şi oxigen. Tot aici sunt necesare şi două incubatoare standard, cele patru care există în secţie în momentul de faţă fiind insuficiente. În plus, ar mai fi nevoie de un incubator deschis (masă de reanimare) şi de un sistem de transport neonatal.

Printre problemele semnalate de Neonatologie II se numără imposibilitatea accesării programului AP-ATI, într-o maternitate care primeşte cazuri din mai multe judeţe ale regiunii. "În momentul în care programul naţional de prevenire a deceselor neonatale a fost preluat la acest program AP-ATI. Practic, maternităţile de nivel doi nu mai au acces la acest program, în condiţiile în care şi aici se îngrijesc copii sever bolnavi. În consecinţă, nu mai putem achiziţiona nimic care se face obiectul acestui program, adică anumite medicamente şi aici intră cu predilecţie surfactantul, acel medicament care se administrează copilului prematur imediat după naştere, care este extrem de costisitor, şi nu mai putem achiziţiona consumabile pentru aparatura existentă, reactivi pentru aparatura existentă şi nimic din ce ţine de terapia intensivă neonatală. În consecinţă, toate aceste produse le achiziţionează spitalul, încărcând enorm de mult costurile secţiei", a explicat Ligia Blaga, şef secţie clinică Neonatologie II.

O altă mare problemă pe care cele două secţii ale spitalului clujean o întâmpină este lipsa de personal, mai ales că perioada de pregătire pentru un specialist în domeniu este relativ îndelungată. Lipsa personalului din spitale face ca munca în unitățile medicale din România să devină un calvar şi să fie cu mult îngreunată pentru angajaţii din sistemul medical. Pe de altă parte, problema este una cronică şi greu de corectat, spun medicii spitalului. "Am avut posturi scoase la concurs cu repetiţie şi nu am avut persoane care să fie dornice să lucreze în secţii de nou născuţi. Munca este grea, responsabilitatea este enormă şi personalul este puţin. În prezent, sunt cam 18 asistente şi dacă e să respectăm normativele ar trebui să avem 40. Aşa, o asistentă de pe secţia de terapie intensivă lucrează cu şase sau cu opt copii în loc de doi, iar pe partea de copil sănătos în loc să lucreze o asistentă cu opt copii, lucrează cu 20", a precizat Ligia Blaga.

În prezent, la secţia de Neonatologie I se desfăşoară lucrări de reabilitare demarate printr-un program în parteneriat cu Banca Mondială. "Sperăm ca acestea să fie finalizate până la sfârşitul lunii aprilie. În plus, ar fi necesară asigurarea unui program de achiziţii pentru aparatură nouă, întrucât cea primită prin diverse programe are deja un grad de uzură", a explicat Petru Şuşcă, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Cluj.

Comenteaza